Stjerneskuddet ARY fikk Bendiksenprisen

Ary med Bendiksendiplomet 2023.

Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery og representanter fra GramArt – artistenes egen organisasjon – overrasket ARY på utestedet Blå i Oslo der de overrakk et diplom, holdt tale og leste opp juryens begrunnelse. Med Bendiksenprisen følger det også med 100 000 kr.

– Jeg ble litt perpleks

ARY, som egentlig heter Ariadne Loinsworth Jenssen, ble lokket inn på Blå i Oslo av manageren sin. Der inne ventet kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery. Hun holdt en tale og leste juryens begrunnelse for ARY, som var tydelig rørt.

– Det er aldri noen som har strukket seg så langt for å overraske meg. Jeg trodde vi bare skulle ta en øl på Blå, men så sto kulturministeren her for å holde tale. Jeg ble litt perpleks, sier ARY.

På spørsmål om hva de pengene skal gå til, svarer hun at de skal gå til å overleve.

Men nå som du produserer og lager alt selv, skal vel noe gå til å lage musikk også?

– Ja, men det er jo jeg som lager musikken, så da må jeg jo holde meg i live.

– ­Er det noe hun har, så er det talent

Juryleder og styremedlem i GramArt Tatiana Palanca, sier at det er utrolig fortjent at ARY får denne prisen.

– Hun er helt unik og har en stayerevne som jeg virkelig beundrer. Også er jo dette en talentpris, og er det noe hun har, så er det talent, sier Tatiana Palanca, juryleder og styremedlem i GramArt.

I år kom det 150 ulike forslag til hvem som fortjener Arne Bendiksens Talentpris.

– Det har vært en jobb jeg er takknemlig i å ha. Med så mange nominerte får jeg innblikk i en norsk musikkflora som har så mye fantastisk bra musikk. Publikum og musikkelskere må bare komme seg ut og lytte og danse, avslutter Palanca.

Begeistret kulturminister delte ut prisen

Musikk er en så viktig del av våre liv. Den er lydspor i hverdagen, og er med oss når vi føler på kjærlighet og sorg, sinne og glede. Derfor er jeg så glad for å få løfte fram en av våre talenter innenfor popmusikken. Gratulerer til fantastiske ARY med Bendiksenprisen 2023! sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.

Juryens begrunnelse

Årets mottager av Bendiksenprisen er en unik stayer i den norske musikkbransjen. I en situasjon der andre kanskje hadde lagt artistkarrieren på hylla, tok hun full regi på eget liv og egen karriere og gjorde et uforglemmelig comeback. Ved å ta erfaringene fra eget liv og løfte de opp og frem på en måte som skaper gjenkjennelse og bevegelse hos lytterne, har hun etablert seg som en viktig stemme med et fengende lydbilde.

Og selv om vi beundrer Fugl Fønix-historien i bakgrunnen, la det ikke være tvil – det er musikken sin hun får pris for. Et friskt pust innenfor elektronisk musikk, som tross tydelige inspirasjonskilder har sitt helt eget preg, en ekthet og en kjerne trygt fundamentert i det beste vi har av pop. Hun er nådeløs i sitt musikalske uttrykk og uimotståelig i det gjennomtenkte kunstneriske imaget hun har bygget opp. Det er ingen tvil om at hun kan legge verden for sine føtter.

Det er en glede å overrekke Arne Bendiksens Talentpris for 2023 til Ary, sa Palanca.