Tusener i nye protester mot høyreekstremisme i Tyskland

I helgen deltok hundretusener av tyskere i demonstrasjoner mot AfD etter at det kom fram at flere framtredende AfD-ledere hadde deltatt i et møte der det ble drøftet å deportere utlendinger.
Flere tusen tyskere deltok mandag kveld i nye demonstrasjoner rundt om i landet mot ytre høyrepartiet Alternativ for Tyskland (AfD).

Ifølge politiet deltok rundt 5.000 mennesker i en demonstrasjon i Paderborn under slagordet «Legg AfD på is», og 5.500 marsjerte i nabobyen Hamm under slagordet «Fargerikt i stedet for nazi, sammen mot rasisme».

Også i Soest og Greifswald var det protester, og i Weimar deltok delstatsministeren i Thüringen, Bobo Ramelow, selv i en demonstrasjon.

I helgen deltok hundretusener av tyskere i demonstrasjoner mot AfD etter at det kom fram at flere framtredende AfD-ledere hadde deltatt i et møte der det ble drøftet å deportere utlendinger.

Ifølge politiet deltok til sammen 910.600 mennesker i demonstrasjonene i Tyskland i helgen, 360.000 lørdag og 550.000 søndag. I Berlin møtte 100.000 opp, og i München kom så mange at politiet følte seg tvunget til å stanse demonstrasjonen.

Tyske ytre høyre-politikere ønsker «Dexit»

Storbritannias vei ut av EU er noe å la seg inspirere av, sier lederen for det ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland (AfD). De streber etter «Dexit».

– Det er en modell for Tyskland, det å ta en slik uavhengig beslutning, sier Alice Weidel, som er en av lederne i partiet AfD.

De er EU-skeptiske og ønsker å begrense EU-kommisjonens makt.

– Dersom det ikke kan la seg gjøre, kan vi ende opp med en folkeavstemning om «Dexit». En tysk avgang ut av EU, sier hun.

AfDs politikk strider veldig imot de andre partiene i landet, hvor støtten til EU er stor. I sommer er det valg i EU-parlamentet, hvor setene blir fordelt mellom EUs 27 medlemsland etter en bestemt nøkkel.

Tyskland og Frankrike får flest seter med henholdsvis 96 og 81, mens Malta, Luxembourg og Kypros har færrest med fire seter hver.

De siste månedene har tyske velgere strømmet til AfD, og på kort tid har det EU-skeptiske partiet blitt landets nest største.