Tysk ombud advarer mot jødisk hodeplagg

Jødenes hodeplagg er kipa. Nå advares tyske jøder av landets ombud mot jødehat, Felix Klein, om å gå med hodeplagget offentlig.
Foto: Emily Orpin
Tysklands første ombud mot jødehat, Felix Klein, advarer jøder i deler av landet mot å bære kipa, det religiøse hovedplagget for jødiske menn. 
0Shares

– Jeg kan ikke anbefale jøder å bære kipa når som helst og hvor som helst i Tyskland, sa Klein til flere tyske aviser lørdag.

Klein er utnevnt til ombud mot antisemittisme av den føderale regjeringen. Han har tidligere jobbet i det tyske utenriksdepartementet. Kontoret som skal jobbe med spørsmål rundt jødehat, ble opprettet i fjor, fordi det har vært en oppblomstring av antijødiske holdninger og overgrep mot jøder de siste årene.

Nettet bidrar til hatet

Ifølge tyske myndigheter er 90 prosent av de antisemittiske angrepene utført av høyreradikale tyskere. I fjor var det rapportert om 1799 tilfeller av politisk motivert kriminalitet i Tyskland, en økning på nesten 20 prosent fra året før.

Klein har tidligere uttalt seg om samme spørsmål og kom da til motsatt konklusjon. Nå har han endret mening.

– Det er snakk om en brutalisering. Internett og sosiale medier har bidratt stort til denne utviklingen, men det er også gjentatte angrep mot vår kultur og vårt minne. Det har fått meg til å endre mening. Dessverre, sa Klein.

Forskrekket over anbefaling

Forstander i Det mosaiske trossamfunn i Norge, Ervin Kohn, sier seg i et intervju i Aftenposten forskrekket over anbefalingen fra det tyske ombudet.

Forstander i Det mosaiske trossamfunn i Norge, Ervin Kohn, er forskrekket over at tyske jøder oppfordres til å skjule sin identitet.
Foto : Privat

– Ja, jeg blir forskrekket. Det er særdeles spesielt at man i Tyskland går ut med en anbefaling til jøder om å skjule sin identitet. Det betyr at man ikke kan stole på at man blir beskyttet. Det er en fallitterklæring og virker som et tegn på at man har gitt opp. Jeg håper ikke det er den offisielle politikken i Tyskland, sier Kohn.