- Adopterte koreanere saksøker Danmark - 02.12.2024
- Fire døde i forlis utenfor Hellas - 29.11.2024
- Hadia Tajik etter valgnederlaget: – Nå skal jeg søke på vanlige jobber - 29.11.2024
Krigen i Sudan har det siste året drevet over ni millioner mennesker på flukt, og minst 500.000 av dem, trolig langt flere, har tatt seg over grensa til nabolandet Egypt.
Amnesty anklager egyptiske myndigheter for ulovlige massearrestasjoner og tvangsretur.
– Tvangsretur til en aktiv krigssone, uten at de får anledning til å søke asyl, er et åpenbart brudd på folkeretten, slår Amnesty fast i rapporten Handcuffed like dangerous criminals Arbitrary detention and forced returns of Sudanese refugees in Egypt.
Ufattelig
– Det er ufattelig at kvinner, menn og barn som flykter fra den væpnede konflikten i hjemlandet, blir gjenstand for massearrestasjoner, internert under umenneskelige forhold og ulovlig deportert, sier Sara Hashash i Amnesty.
Hun er nestleder for menneskerettsorganisasjonens virksomhet i Midtøsten og Nord-Afrika.
Egypt innførte for ett år siden visumplikt for sudanere, noe kvinner, barn og menn over 50 år tidligere ikke trengte.
Amnesty har nå dokumentert hvordan krigsflyktninger fra Sudan blir pågrepet i Egypt, noen på gata, andre til og med på sykehus.
– Mange er nå redde for å forlate hjemmene sine, konstaterer rapporten.
Umenneskelige forhold
Mange blir internert under «grusomme og umenneskelige» forhold, blant annet i en stall i en militærleir, uten tilgang til toaletter og sanitæranlegg.
De internerte nektes ifølge Amnesty også tilstrekkelig mat og helsehjelp.
Fra april til september i fjor ble over 5000 sudanere ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) tvangsreturnert til hjemlandet.
I november skal 1600 ha blitt deportert, men etter den tid har ikke FN offentliggjort statistikk. Amnesty har på sin side dokumentert at minst 800 ble tvangsreturnert i årets tre første måneder.
Kritiserer EU
Amnesty anklager i rapporten EU for mulig delaktighet i Egypts overgrep mot krigsflyktninger fra Sudan og viser til at landet i mars fikk drøyt 900 millioner kroner for å bremse ulovlig migrasjon til Europa.
– Ved å samarbeide med Egypt når det gjelder migrasjon, uten strenge garantier om respekt for menneskerettighetene, risikerer EU å medvirke til Egypts brudd på menneskerettighetene, sier Hashash.
Avviser kritikk
Egyptiske myndigheter tillater ikke at FN eller andre etablerer flyktningleirer i landet og hevder at flyktninger har full bevegelsesfrihet og rett til å søke arbeid i landet.
Det egyptiske forsvarsdepartementet og innenriksdepartementet har ikke ønsket å kommentere Amnestys funn, men landets nasjonale menneskerettsråd (NCHR) avviser kritikken i rapporten.
NCHR fastholder i sitt svar at Egypt etterlever sine forpliktelser i henhold til internasjonal lov.
(©NTB)