Rasismen på vei opp i Frankrike, ifølge rapport

Marine Le Pen, datteren til den mye omtalte Jean Marie Le Pen, taler på et 1. mai-arrangement i fjor. Hun har tatt det høyreradikale Front National til nye høyder i Frankrike etter at hun tok over ledelsen av partiet i januar 2011. Men sammenhengen mellom FNs vekst og finanskrisen er heller uklar, mener kronikkforfatteren

Rapporterte tilfeller av antisemittisme økte i fjor med hele 284 prosent i Frankrike, ifølge rapporten. Anti-muslimske tilfeller økte med 29 prosent, mens andre typer rasistiske handlinger økte med 21 prosent.

– 2023 var preget av en sterk fremvekst av avvisningen av «den andre», både når det gjelder meningsutveksling og i handlinger, skriver CNCDH.

Og Israel-Palestina-konflikten bidro til økningen av antisemittisme, som har nådd rekordhøye nivåer i rapportens 34 år lange historie.

Over halvparten (51 prosent) svarer i undersøkelsen at de ikke føler seg hjemme i Frankrike lenger. Til sammenligning svarte 43 prosent det samme i samme undersøkelse året før.

Frankrike er hjem for flere jøder enn noe annet europeisk land, men har også en stor muslimsk befolkning. Hver gang konfliktnivået øker i Midtøsten, fører det derfor også ofte til konflikt, protester og sammenstøt i Frankrike.

(©NTB)