Banksys flyktningkunst på Glastonbury kritiseres av britisk minister: – Uakseptabelt

EU-kommisjonær Ylva Johansson og Storbritannias innenriksminister James Cleverly singerte denne helgen en ny avtale som styrker grensesamarbeidet og håndteringen av ulovlig migrasjon.

– Mennesker dør på Middelhavet, mennesker dør i den engelske kanal. Dette er ikke morsomt, det er avskyelig, sier James Cleverly til Sky News.

Han kaller Banksys gummibåtstunt for «uakseptabelt», tre dager før britene går til urnene i et valg der det konservative regjeringspartiet har gjort migrasjon til en sentral valgkampsak.

Banksy er kjent for å bruke kunsten sin til å kommentere aktuelle politiske hendelser og har flere ganger tidligere tatt tak i flyktningproblematikk.

– Hykleri

På spørsmål om Banksy kan ha ment å påpeke britiske myndigheters problemer med å stoppe de rekordmange migrantbåtene som tar seg over kanalen, svarer Cleverly, som altså tilhører det konservative partiet, med å gå ut med en bredside mot det britiske arbeiderpartiet.

– Venstresidens hykleri i denne saken er fantastisk og å spøke med det, og feire det på en popfestival når det har vært barn som dør i kanalen, er fullstendig uakseptabelt.

Det var midt under en konsert med bandet Idles på helgens britiske gigantfestival Glastonbury at en oppblåsbar gummibåt ble sendt utover publikumshavet – som brakte den videre på utstrakte armer.

I gummibåten satt det dukker som forestilte flyktninger. Den anonyme gatekunstneren Banksy gjør krav på verket, meldte BBC mandag. Han har postet en film av hendelsen på sin Instagram-konto, noe han pleier å gjøre når han vil meddele at han ligger bak et verk.

Hyllestlåt

Flåten ble sendt ut over publikumsmengden akkurat da Idles spilte sin låt «Danny Nedelko». Låten er beskrevet som en hyllest til mangfold, flyktninger og multikultur, så vel som kritikk av måten høyresiden håndterer spørsmålet på.

Den begynner med ordene «My blood brother is an immigrant, a beautiful immigrant», og mange trodde det var del av punkbandets sceneshow.

En talsperson for Idles opplyser til The Guardian at de ikke var klar over at flåtestuntet skulle foregå under deres opptreden.

Nettopp migrasjon var ifølge avisen et hovedtema for årets Glastonbury-festival, som viet et eget område til spørsmålet.

(©NTB)