Fengsles for homoseksualitet

(UTENRIKS) En egyptisk domstol dømte i dag 23 menn til fengsel for å praktisere "seksuell usedelighet", en omskrivning for homofili.

Den strengeste dommen fikk en 32 år gammel egypter som ble dømt til fem års fengsel for homoseksualitet og for å ha hånet islam.

Av de andre 22 dømte, fikk én tre års fengsel, 20 fikk to års fengsel og én ett års fengsel.

Homoseksualitet er ansett som et tabu i Egypt, men det er ikke dierkte forbudt i lovene.

Alle de siktede stod i et stort jernbur, noe som er vanlig under rettssaker i Egypt.

Internasjonale menneskerettighetsgrupper har fordømt rettssaken. – Amnesty International tror disse mennene risikerer fengsling på grunnlag av deres påståtte seksuelle legning. Hvis de blir dømt utelukkende på dette grunnlag, vil vi be om umiddelbar og betingelseløs løslatelse, sier Amnesty International.

– Vi er også ytterst bekymret over at disse rettssakene bryter med de mest elementære internasjonale standarder for en rettferdig rettssak.

I de siste ukene har flere hundre personer blitt henvist til ad-hoc domstoler som er opprettet i forbindelse med unntakslovgivningen og anklaget blant annet for medlemskap i ulovlige organisasjoner, forakt for religion og for spionasje.

I den senere tid har disse domstolene også dømt journalister tiltalt for å offentliggjøre bilder som skal ha krenket den offentlige moral og spredd falsk informasjon.