– Behandling av båtflyktninger minner om menneskehandel

(UTENRIKS) - Australia avviser asylsøkere og sender dem til Stillehavsøyer. Dette er verken en human eller bærekraftig politikk, og må omgående revurderes, sier Amnesty Internationals representant Dr. John Pace som nettopp er tilbake etter etterforskning på Nauru der flyktningene fra det norske lasteskipet Tampa havnet.

Den nye regjeringen i Australia må seriøst vurdere konsekvensene av å drive en flyktningpolitikk som sikter mot å spre asylsøkere ut på små Stillehavsøyer.

– Mens verden har fokusert på den humanitære krisen og flyktningstrømmer i og rundt Afghanistan, har den australske regjeringen sendt båtlaster med afghanske og andre asylsøkere rundt i Stillehavet, sier Dr. Pace.

– Politikken har ikke klart å stoppe desperate asylsøkere fra å forsøke å nå frem til Australia, og ringen av menneskesmuglere er ikke knekket. Mens regjeringen har skapt et “festning Australia” blir hundrevis av menn, kvinner og barn som flykter fra forfølgelse vilkårlig fengslet i leire eller på båter under vanskelige forhold.

– Å sende båter med flyktninger til andre land i bytte mot bistand og penger, nærmer seg menneskehandel. De australske myndighetene skulle heller øke innsatsen for å få til internasjonale løsninger som tar tak i årsakene til flyktningstrømmene og menneskesmuglingen, sier Dr. Pace.

Etter sin etterforskning på Nauru har Dr. Pace møtt representanter for de australske myndighetene for å diskutere hva som skal skje med asylsøkerne. Immigrasjonsminister Phillip Ruddock avslo å opplyse om planene etter at deres asylsøknader er behandlet. Amnesty International ber regjeringen offentliggjøre sine langsiktige planer.

Dr. John Pace, som er tidligere sekretær for FNs menneskerettighetskommissjon, og representanter for Amnesty i Australia holder i dag en pressekonferanse om etterforskningen på Nauru. Pressekonferansen foregår på University of NSW i Sydney