Blodig valg på Sri Lanka endte med seier for opposisjonen

(UTENRIKS) Opposisjonspartiet, Det Forente Nasjonalparti (UNP) lå i dag an til en klar seier i valget på ny nasjonalforsamling i Sri Lanka. Valgvinneren lover å blåse nytt liv i fredsprosessen med Frigjøringstigrene.

Det største opposisjonspartiet, Det Forente Nasjonalparti (UNP) hadde fått 49 prosent av stemmene mens regjeringspartiet Folkealliansen lå an til en oppslutning på rundt 38 prosent så langt, melder BBC.

Regjeringspartiet tapte valget både i presidentens eget valgdistrikt og i distriktet der partiets nåværende statsminister, Ratnasiri Wickremanayake hører hjemme.

Til tross for president Kumarantungas nederlag forblir hun president med kommandoen over de væpnede styrker fram til desember 2005. Hun blir da nødt til å inngå et samarbeide med et UNP-flertall, som ikke nødvendigvis er vennligstemt over henne. Før valget bad hun via den nasjonale TV kanalen velgerne om å gi henne makten tilbake ved valget, fordi hun ikke kunne arbeide med “mordere, de korrupte og mafiatypene”.

Valgkommissæren på Sri Lanka ønsker imidlertid å annullere valget i provinsen der president Kumaratunga hører hjemme på grunn av omfattende fusk. Også i en annen valgkrets står valresultatet i fare for å bli annullert.

Valgkommissær opplyste videre at loven krever at han må konsultere samtlige politiske partier før han kan annullere valgresultatene.

Valgavviklingen i Sri Lanka ble skjemmet av vold, valgfusk og utilbørlige forsøk på å påvirke velgerne.

Minst 60 mennesker er blitt drept i løpet av den fem uker lange valgkampen i opptøyer mellom tilhengere for de ulike partiene. 700 skal ha blitt skadd.

Den 18 år lange etniske konflikten på Sri Lanka var hovedtema i valgkampen foran onsdagens valg.

Tamilene grep på 1980-tallet til våpen for en egen stat øst og nord i landet, og siden da har rundt 64.000 mennesker mistet livet i konflikten.

Mens UNP ønsker å gjenopplive fredsprosessen Norge har satt i gang for ved å sette seg til forhandlingsbordet med De Tamilske Tigrene (LTTE), har regjeringspartiet Folkealliansen og president Chandrika Kumaratunga vært motvillig til å forhandle med geriljaen.