Gjenreiser Buddha-statuer

0Shares

Ni måneder etter at Taliban forårsaket verdensomspennende forferdelse med sprengningen av Buddhaene i Bamiyan-dalen planlegger Afghanistan gjenreisning av landets mest betydningsfulle arkeologiske skatt. Det meldte kulturminister Raheen Makhdoom mandag, ifølge Newsweek.

Talibanregimet gikk nøye til verks da de ødela de enorme statuene – destruksjonseksperter fra arabiske land, Sudan, Bangladesh og Tsjetsjenia ble leid inn til jobben. Ødeleggelsen var så kontroversiell at selv Talibans regionale kulturminister trosset ordren om deltakelsen i den etterfølgende feiringen.

De nye myndighetene håper også finne igjen andre skatter. Museet i Kabul mistet om lag 2.750 kunstverk under Talibanstyret, men flere hundre gjenstander ble smuglet til beskyttelse i Sveits av tilhengere av Nordalliansen og moderate Talibantilhengere.

Biter fra de sprengte statuene skal også ha blitt smuglet ut av pakistanske kunsthandlere. Statuene skal ha funnet veien til Japan.

Stor støtte

Et team fra Universitetet i Zurich skal ved hjelp av detaljerte fotografier fra 70-tallet lage en virtuell tredimensjonal representasjon av Buddhaen. Håndverkere fra det afghanske museet i Basel skal så lage en seks meter høy modell. Deretter vil initiativtakerne vente på at situasjonen i Afghanistan tillater gjenoppbygging.

Kulturell revitalisering av Afghanistan vil avhenge av midler, men det mangler ikke givere til grenreisningen av Bamiyan-statuene. Japan, Kina og andre land med store buddhistpopulasjoner har lovet hjelp.

I løpet av det sjette- og syvende århundret samlet munker fra Kina og India seg for å høre seremonier som ble forsterket gjennom neseborene til den store statuen på 50 meter.

Generalsekretæren i Unesco, Koïchiro Matsuura, har fordømt ødeleggelsen av statuene som en kulturforbrytelse.

Origo