Skolefjernsyn om tvangsekteskap

0Shares

?Fatima? hadde en kjæreste her i Norge. Han kom fra samme hjemland som hennes foreldre. Mens NRK Undervisningsredaksjonen arbeidet med programmet rømte paret for andre gang. NRK Undervisningsredaksjonen intervjuet henne bare en uke før hun skulle reise til et planlagte bryllup i hjemlandet til foreldrene. Fortvilet forteller hun oss hvilke valg familien har gitt henne.

– Det er kun to muligheter. Enten kan jeg gifte meg med kjæresten min, eller så gifter jeg meg med forloveden min. Familien min har gjort det klart: – Hvis du gifter deg med den kjæresten du har rømt med, kommer du til å angre; da er du død for oss.

Aicha Bouhlou eier og driver kunstgalleriet Galleri Bouhlou i Bergen. Hun har et liv hun er svært fornøyd med, men det har kostet henne mye å komme dit hun er i dag. Bare 16 år gammel rømte hun fra sine marokkanske foreldre som var bosatt i Tyskland.

– Jeg tror at jeg sannsynligvis hadde blitt giftet bort den
gangen, hvis jeg ikke hadde rømt. Så jeg pakket en koffert, og kjøpte meg en billett til Italia med et tog som gikk tidlig på morgenen. Da de oppdaget at jeg ikke kom hjem fra skolen, var jeg allerede ute av landet.

I Koranen står det at “en jomfru ikke skal giftes før hennes samtykke er gitt”. Koranen går klart mot tvang.

Tvangsekteskap er forbudt i Norge. Her støttes de unge av straffeloven, ekteskapsloven, FNs menneskerettserklæring, og FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter – i tillegg til Koranen. I følge straffelovens paragraf 22; kan foreldre som tvinger barna til å gifte seg, straffes med inntil tre års fengsel.

Programserien blir vist på NRK1.

Det første programmet i serien ble vist mandag denne uken og tok opp holdningene unge jenter har til ekteskap. Programmet blir sendt i reprise søndag 2. desember kl. 17.30.

?Unge gutter om ekteskap? er det andre programmet i serien. Programmet blir vist mandag 26. november kl. 10.30, med reprise søndag 9. desember kl. 17.30.

Det siste programmet i serien, ?Hva skal vi gjøre??, tar opp forholdet mellom tvangsekteskap og arrangerte ekteskap. Programmet blir vist mandag 3. desember kl. 10.30, med reprise søndag 16. desember kl. 17.30.