”Bare 0,2 % av utslippene”

Klimaendringer er et globalt fenomen. Norge, for eksempel, skal ha så ubetydelige drivhusgassutslipp at det ikke er verdt å satse skikkelig på å redusere egne utslipp. Andre land har brukt det samme argumentet.
Nina Dessau
Latest posts by Nina Dessau (see all)

Fordi vi har et så diffust bilde av hvor mye klimadestruksjon vår produksjons- og forbruksmåte egentlig står for, mens vi derimot vet at Norge er et svært lite land, tror vi at Norge nærmest er et unntak med 0,2% av verdensutslippene. I virkeligheten finnes det 126 land i verden som produserer like mye eller mindre enn Norges 0,2 %.

Sverige, med dobbelt så mange innbyggere som Norge, produserer også 0,2 % av utslippene. Det gjør også Ungarn og Portugal med sine 10 millioner innbyggere hver, Chile med sine 16 millioner innbyggere, Sveits og Bulgaria. Eller, for å ta oljeproduserende land: Qatar og Libya. Nigeria, med sin betydelige oljeproduksjon og sine 129 millioner innbyggere produserer, akkurat som Norge, 0,2 % av de internasjonale utslipp.

Over 100 land produserer mye mindre enn dette ennå. Skulle alle si at deres egne utslipp er for ubetydelige til å være et reelt problem? Nesten alle vil være mye mer berettiget enn noen i Norge til å si dette, fordi nesten alle produserer mye mindre utslipp per innbygger – om de er rike eller fattige land. Men det sier seg selv at om 126 land hadde den innstillingen, vil det aldri bli noen global løsning.

Her er noen av landene som produserer 0,2% – eller mindre – av utslippene:
Sverige, Irland, Sveits, Danmark, New Zealand, Hong Kong, Slovenia, Portugal, Brunei, Ungarn, Chile, Bahrain, Estland, Litauen, Slovakia, Uruguay, Kroatia, Latvia, Qatar, Cuba, Bulgaria, Libya, Makedonia, Hvite-Russland, Libanon, Jordan, Tunisia, Sri Lanka, Jamaica, Syria, Nicaragua, Bolivia, Guatemala, Marokko, Kambodsja, Myanmar, Botswana, Laos, Bangladesh, Madagaskar, Kamerun, Uganda, Kenya, Senegal, Nigeria, Angola, Tanzania, Elfenbenskysten, Kongo, Mosambik, Etiopia.

De landene som er øverst på listen, er privilegerte land som har forpliktet seg til å redusere utslipp som er allerede mindre eller mye mindre enn de norske. De landene nederst på listen, er blant de fattigste. Disse produserer aller minst utslipp per innbygger, mens de første effektene av klimaendringene ofte har rammet dem hardest. Til sammen utgjør de en stor del av menneskeheten – som har den største, aller mest umiddelbare grunn til å kreve at utslippene reduseres, nå.