Kronprins Haakon hilser på Faiza (i midten) Fatima (.v.) og Sriha da han besøkte den terrorrammede moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum.

– Saken gir inntrykk av at det å nekte å håndhilse er noe alle muslimer gjør. De som har møtt muslimer, vet at de fleste er avslappet til dette med håndhilsing, uttaler Basim Ghozlan, forstander i Det islamske forbundet i Norge til Vårt Land.

I forrige uke skapte Zeliha Acar, ungdomskoordinator i Islamsk Råd Norge, overskrifter da hun ikke håndhilste på kronprins Haakon under hans besøk til den terrorrammede moskéen Al-Noor Islamic Centre.

– Jeg har fått kommentarer fra både muslimer og ikke-muslimer. Det mest sårende har vært kommentarer fra andre muslimer, uttalte Acar til Vårt Land.

Moskéen har i etterkant kommet med en offisiell beklagelse til kronprinsen. Islamsk Råd Norge (IRN) derimot ikke gjort det.

Det er imidlertid ikke første gang IRN er i hardt vær. Det har stormet rundt dem lenge, og det hele roet seg ned etter at daværende generalsekretær i IRN, Mehtab Afsar, sluttet.

Vi hadde håpet at det nye rådet kunne jobbe for mer brobygging mellom muslimer og majoriteten. Hvis det nye rådet forsetter i samme fotspor som tidligere generalsekretær, som ansatte en kommunikasjonsrådgiver som brukte niqab, vil dette ikke være brobyggende.

Zeliha Acar ville ikke håndhilse på Kronprinsen, en avgjørelse som Utrop mener er basert på bokstavtro tolkning av Koranen. De flest muslimer i Norge håndhilser, iallefall en overveldende majoritet gjør det. Mange muslimer kjenner seg ikke igjen i det bildet som tegnes av muslimene i hovedstrømsmediene, fordi det inntrykket som skapes er feil. Og mange muslimer er sinte på Zeliha Acar i kommentarfeltene fordi hun ikke tilpasset seg situasjonen slik det også er rom for i Koranen. IRN burde styrt unna muslimer som følger bokstavtro islam både i styret og staben.

Zeliha Acar er ikke hvem som helst, hun har tidligere tatt til ordet for å argumentere mot å vise ørene på passbilder. Men den gang opplyste ikke NRK at hun var styremedlem i IRN. Dermed stod hennes krav som om det representerte vanlige muslimer. Dette har NRK rettet opp i nå.

De som sitter i styret i IRN bør være åpen om sin tilknytning selv om de uttaler seg på privatbasis.

Har Islamsk Råd gjort Frp en bjørnetjeneste?

Tirsdag morgen publiserte Sylvi Listhaug (Frp) et bilde av seg selv mens hun håndhilser på partikollega Jon Helgheim. På bildet skriver Listhaug: «En påminnelse: I Norge håndhilser vi på hverandre. Det handler om respekt. Lik og del hvis du er enig». Ett døgn senere var statusen delt nesten 2.000 ganger og likt over 11.000 ganger. Dette viser at håndhilsesaken utnyttes som bevis på at muslimer stritter imot integrering. Det er det inntrykket Frp prøver å skape.

Har Islamsk Råd gjort Frp en bjørnetjeneste?