– Jeg synes det var rett og slett et arrangement å bli litt glad av, sier Kronprinsen.

Skeive muslimer hyller Kronprinsen

H.K.H. Kronprinsen besøkte Salam i august i fjor. Her er han sammen med assisterende generalsekretær Thee Yezen Al-Obaide og organisasjonsleder Hasti Hamidi.
Foto: Reidar Engesbak/BLIKK
At kronprinsen velger å komme på besøk, er veldig viktig og en enorm anerkjennelse, sier generalsekretær Begard Reza.
956Shares

Trusler og vold mot muslimske homofile kan ikke aksepteres, mener kronprins Haakon – som møtte muslimske homoforkjempere på hjemmebane.

Hos Salam Norge var stemningen lett euforisk i minuttene før kronprins Haakons besøk onsdag. Et hundretalls mennesker, blant dem representanter for både det kirkelige og politiske Norge, hadde samlet seg til det celebre besøket.

– Vi sendte en mail til Slottet og inviterte ham, men vi trodde aldri det skulle gå, sier generalsekretæren til NTB.

– Enorm anerkjennelse

Under mottoet «Ingen er født haram» ble Salam Norge stiftet i 2017 som den første organisasjonen i Norden for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner med muslimsk bakgrunn. At kronprinsen velger å komme på besøk er veldig viktig og en enorm anerkjennelse, mener Reza.

– Jeg tror det vil ha en stor effekt når det gjelder både åpenhet og toleranse. Det sender et viktig signal, sier hun.

Assisterende generalsekretær Thee-Yezen Al-Obeid tror oppmerksomheten besøket medfører, vil medvirke til at Salam Norge får større legitimitet.

– Nå som kronprinsen har anerkjent oss, håper vi at ringvirkningene vil spre seg til andre deler av samfunnet – til politikere, til våre egne og til moskeene, sier han.

Salam Norge får ikke en krone i statsstøtte, men gjør alt arbeid på dugnad. Onsdagens samling var første gang døra ble åpnet for andre enn organisasjonens medlemmer. Hvor mange det er, er imidlertid hemmelig.

– Viktig arbeid

Kronprinsen sier til NTB at han valgte å komme fordi han mener Salam Norge gjør et viktig arbeid.

– Jeg synes det er viktig at vi er forskjellige og kan leve sammen på en bra måte. Det arbeidet som gjøres i Salam, har stor betydning for nettopp for å styrke dette, og det tenker jeg er en viktig bit av det liberale demokratiet vi har.

– Salam Norge kaller selv besøket for en enorm anerkjennelse?

– Det er hyggelig, sier kronprinsen.

Under det halvannen time lange besøket ble kronprinsen servert en liten bukett ulike historier fra personer i nettverket rundt Salam Norge.

– I denne erfaringsbakgrunnen ligger det nok ganske mange vanskelige situasjoner. Da er det viktig at man får komme sammen og snakke om felles utfordringer og støtte hverandre.

Imponert av motet

Det som gjør mest inntrykk, er det motet som de aktive i Salam Norge utviser, sier kronprinsen.

– Jeg synes det var rett og slett et arrangement å bli litt glad av. Jeg synes det er veldig hyggelig å møte folk som kjemper for kjærligheten.

– Mange av disse opplever trusler og hat når det gjelder deres egen legning?

– Det kan man selvfølgelig ikke akseptere, slår kronprinsen fast.

(©NTB)