Ritualene i Norge

Foto: Illustrasjon.
En kan lure på; hvordan ser "de andre" på "oss"?
0Shares

Oversatt fra en lærebok i et land i Afrika:

Norge er et land med mange forskjellige ritualer, og her forklarer vi ritualene knyttet til det å bli voksen. Det kalles for “russetid”. Under russetiden ifører unge mennesker seg en spesiell klestype.

Elevene som er flinkest, som skal til høgskole eller universitet, har på seg røde kjeledresser, mens de som er mindre flinke, som skal bli arbeiderklasse, har på seg blå drakt. Både jenter og gutter gjennomgår disse ritualene. I denne perioden er det meste akseptert å gjøre.

Til tross for skadevirkningene er dette allment akseptert i Norge.

“Russetreff” med halvliter 
Hele seansen avsluttes med en seremoni som heter “russetreff”, der de unge møtes fra alle kanter av landet. De inntar noe som de i voksenlivet kaller for ”en halvliter”, en alkoholholdig drikk man ruser seg på. Til tross for skadevirkningene denne har, er dette allment akseptert i Norge så lenge de unge er 18 år, eller rundt der et sted. Ifølge ekspertene er dette en måte de unge lærer seg voksenlivets utfordringer på.

Grønne drakter og disiplin
Når denne første perioden er over, kommer enda et omfattende ritual, militæret. Her blir jentene og guttene skilt ut, disse ritualene er det bare guttene som må delta i. Det er heller ikke alle gutter som får delta, de med dårlig syn, hørsel, fysisk eller psykisk handikap blir ekskludert. Hele ett år blir de unge skilt fra foreldrene og må bo på egne steder.

Guttene har på seg nå spesielle grønne drakter, og lærer disiplin av voksne menn. De lærer alt fra å brette sengetøy, skopussing til hard fysisk trening til skyting med våpen.

Når dette er over, er guttene blitt menn, og er klare for voksenlivet. Nå kan de innta så mange ”halvlitere” de vil. Og tiden er også nå inne for å flytte hjemmefra og bo for seg selv. Nå er foreldrenes ansvar for barna over.