Navn forteller mye mer enn vi tror

 
Foto: Illustration for Heimskringla/Christian Krogh
Det er morsomt å se hva navnet vårt betyr på forskjellige språk. Nordmenn vet neppe at navnet "Lars" betyr lik (dødt menneske) på urdu. Og det pakistanske etternavnet Butt...betyr som kjent bakdel eller rumpe på engelsk!
0Shares

 

Fornavnet mitt betyr stor (som i Alexander den store), etternavnet betyr kongekriger og er opprinnelig et slektsnavn kjent i Pakistan og India.

Navnet forteller hvor jeg kommer fra, hvem mine foreldre er og litt om min arv. Med navn er det som oftest moro, det er koselig og finne navn for vordende foreldre, de ønsker å finne det flotteste navnet for sitt barn.

Terror-navn

Like enkelt er de ikke for alle. Ahmed er ett flott navn det betyr “høyst kjær og elsket” og det sies at det er et av Allahs navn. I dagens samfunn er det imidlertid en utfordring å ha muslimske navn. Og det er ikke like kult når komiker Jeff Dunham vitser om “Ahmed the terrorist”. Og man tenker sitt når bagasjen forsvinner og blir forsinket på flyplasser. Kan det være fordi du har et ”terroristnavn”?

Vi må selvfølgelig heller ikke glemme de ekstra grundige sjekkene på flyplasser, som muligens kommer av suspekt utseende, og ikke navnet.

Snorre Sturlason er kjent for å ha skrevet Kongesagaene. Han var en viktig historisk person, men på svensk slang betyr navnet hans «snurrebass».

Vi har også de populære navnene, Sara er et høyst populært jentenavn i Norge. På arabisk betyr det prinsesse. Og så er det inspirasjonsnavnene, etter musikere og kjendisbarns navn, Gud vet hvorfor skuespiller Gwyneth Palthrow ville oppkalle ungen sin etter frukten eple. Apple er et søtt navn, men det blir for rart for meg.

Et navn kan fortelle mye historie, Kjersti stammer fra Kristin som stammer fra kristen, det forteller om Norges religiøse historie.

Vulgært på andre språk

Flotte navn som får vulgær betydning i andre land, er svært uheldig, Snorre Sturlason var i sin periode den mektigste høvdingen på Island.

Han er kjent for å ha skrevet Kongesagaene. Han var en viktig historisk person, men på svensk slang betyr navnet hans «snurrebass».

Så har vi de indiske navnene Sukhdeep og Hardeek, som ikke blir spesielt flotte på engelsk, mer sier jeg ikke. Men også disse navnene har en flott betydning opprinnelig.

Det er morsomt med navn de forteller historier om hvor folk kommer fra, hvilken familie de tilhører og kan også si noe om hvor mye mennesker flytter på seg eller ikke.

Mange mener en skal gi barnet sitt et navn med vakker betydning og om betydningen ikke er så fin, så bør en bytte navnet.

Noen sier at navn kan påvirke en persons personlighet, da håper jeg det stemmer i mitt tilfelle!