Øyner nytt håp for utsatt bydel

Bytta bort Munch, fikk fela igjen

Marianne Borgen fra SV. Partiet hennes snudde i Munch museet-saken.
Foto: Grazyna Skarpås
Fiolinundervisning i barnehagen er blant de tiltakene som skal gjøre Tøyenbefolkningen til en ressurssterk gruppe i en ressursterk bydel. Men det ettertraktede Munchmuseet må de vinke adjø til.
Grazyna Skarpås
Latest posts by Grazyna Skarpås (see all)

– Mennesker som spiller sammen, kriger ikke, sier Sissel Larsen, instrumentalpedagog på Oslo musikk- og kulturskole som driver barneorkesteret ved Tøyen skole. – Framtidens beste filharmonikere skal komme fra Tøyen. Vi må satse langsiktig. Å kunne drive med noe gir barna selvtillit. På orkesterøvelsene skal de få leksehjelp av studenter som er hyret inn av oss. Orkesteret skal utvides. Barna skal få muligheten til å øve med fiolin i barnehagen, forteller Larsen.

Folkemøtet på Tøyen i slutten av mai tiltrakk seg mange mennesker – lokalet var overfylt. Samme dag som dette fant sted, ble den såkalte Tøyenavtalen signert. Bydelen skal få 25 millioner kroner fra kommunen som kompensasjon for at Munchmuseet havner i Bjørvika. Planen er at lignende bevilgninger skal komme i årene framover også. 

 Mener det ikke er nok
– Det har blitt gitt for lite penger og fem år er for lite tid, mener Libe Rieber-Mohn (Ap). Bjørnar Moxnes (Rødt) er enig i at summen som blir gitt av kommunen er for liten. I tillegg forteller de to politikerne at flere av tiltakene som disse pengene skal brukes på er ting kommunen har lovet fra før av.

Framtidens beste filharmonikere skal komme fra Tøyen.

– Tøyen burde få et nytt Tøyenmuseum. Jeg er veldig glad for disse tiltakene, men dette er tiltak som bare har blitt stadsfestet på nytt. Håper de får gjort noe denne gangen, sier Moxnes.

Vil ha færre sosialboliger
– Grunnen til at Tøyen er som det er, er at det har blitt ført en feilslått politikk gjennom mange år, sa Rieber-Mohn. Påstanden blir møtt med enorm applaus fra hele salen.

– Vi vil kartlegge hvor stort behov det er for tiltak for rusavhengige og psykiatritilbud og kanskje flytte det, sier Marianne Borgen (SV).

Tøyen er et sted der kommunen har valgt å plassere mange sosialboliger. Dette er noe politikerne ønsker å gjøre noe med. Samtlige av de fremmøtte politikerne var enige om at å spre disse boligene er et godt tiltak. Likevel har kommunen akkurat kjøpt en blokk med 43 nye sosialboliger på Tøyen.

Tøyen skal bli familievennlig
Visjonen er å gjøre om bydelen, som i dag preges av narkosalg, forsøpling og stor konsentrasjon av sosialboliger, med et bedre opplyst, rent, familievennlig område.

– «Skal vi dra på Tøyen i helgen», skal folk kunne spørre hverandre, sier Trine Skei Grande (Venstre).

Blant de fornyelsene som skal gjøre bydelen familievennlig er at der Tøyenbadet står nå skal det bygges et badeland. Det skal stå klart i 2017-18. Det er også mulig at Teknisk museum flyttes til Tøyen.

– Finnmarksgaten skal kanskje bli stengt for trafikk. Om ikke, skal de i hvertfall legge et grøntlokk over den. Mens en venter på dette vil de prøve å stenge gaten for privatbiler, slik at det er kun den kollektive transporten som kan kjøre igjennom, forteller Marianne Borgen. 

Søker inspirasjon hos rektor
Gamle Oslo skole hadde vært stengt. Da den skulle startes opp igjen var det Karin Enger som ble ansatt som rektor. Under Folkemøtet holdt hun et kort innlegg om hvilke tiltak de hadde gjort for å gi skolen et positivt ansikt utad.

– Vi lagde en CD der elevene spilte inn gamle folkeviser. Denne produksjonen vant vi Årets Spellemann for i kategorien beste barneplate. Vi hadde bibliotek, kor og dans. På Tøyen kan dere utvikle verdens beste svømmere. Med tanke på badelandet ligger mulighetene er her.

Hun avsluttet talen med å ta for seg betydningen av stedsnavnet Tøyen.

– Jeg har hørt at Tøyen betyr to ting. Det ene er møkkahaugen. Det andre er den fruktbare engen. La oss satse på at Tøyen blir det sistnevnte.