Vellykket mobilisering, ikke «innvandrerkupp»

Gamle Oslo, IKM lokaler, 16
Flere aviser har tolket den høye andelen kandidater med innvanderbakgrunn som ble valgt inn særlig for Ap i Oslo og Drammen som resultat av et "innvandrerkupp". Det er misvisende.

Nettavisen slår fast i tittelen på en sak fra 15.9. at innvandrerne «kuppet Ap i Oslo». Dette til tross for at forsker-uttalelsen som saken er basert på, er noe mer forsiktig.

– I Wien fant man at muslimer fikk sine oppover på listene gjennom oppfordringer til felles opptreden i moskeene. Alt tyder på at det er tale om det samme i Norge, selv om vi ikke vet det sikkert, sier valgforsker Tor Bjørklund til Nettavisen.

At mange innvandrerkandidater har fått godt med personstemmer, er det ingen tvil om. Men dette kan like gjerne være resultat av en vellykket og helt legitim politisk mobilisering, snarere enn et «kupp».

Oasen, Kvinner Krysser Grenser og Utrop har for eksempel støttet diverse valg arragementer i forkant av valget. Disse har hatt som hensikt å informere om viktigheten av å bruke stemmeretten og betydningen av å ha et demokrati. Alle politiske partier (med unntak av Frp) har deltatt på arrangementene og innvandrerorganisasjoner har mobilisert deltakere. Norsk Folkehjelp Oslo ved programmet OASEN Kvinner krysser grenser har vært særlig aktive i mobilisering.

Søndre Nordstrand_31_mai_2011_OASEN
Foto : Erlinda Munoz

Aktivitetene ble gjennomført fra mai til september.

Nedre bekkelaget_08. juni_2011
Foto : Erlinda Munoz

For å gi et inntrykk av omfanget av mobiliseringen, lister vi opp samtlige arrangementer nedenfor.

Valgarrangementer organisert av OASEN og som Utrop har støttet i forbindelse med kommunevalget 2011:

ERAS_festivalen_11. juni_2011
Foto : Erlinda Munoz

SØNDRE NORDSTRAND – 31. mai,  Kl. 1800, valgseminaret organisert i samarbeid med  Søndre Nordstrand innvandrerforening, holdt på Innvandrerhuset. Det kom 35 personer og representanter fra  følgende partier: Ap, Høyre, Venstre, SV og KrF.

Gamle Oslo, IKM lokaler, 16. juni 2011
Foto : Alfredo Biamont

NORDSTRAND – 7. juni,  Kl. 10:00, organisert i samarbeid med Undervisningssenter for innvandrerkvinner på Lamberseter, holdt på Lamberseter Fritidsklubb. Det kom 40 personer og følgende partier: KrF, SV, Ap, Høyre og Venstre.

IKM, 2. september 2011
Foto : Alfredo Biamont

HOLMLIA FESTIVAL – 4. juni utdeling av informasjon og reklame om valgseminarene og om valget generelt.

Holmlia, 8. september 2011
Foto : Alfredo Biamont

NEDRE BEKKELAGET – 8. juni,  Kl. 10:00 på ormsundveien 16, Norsk Folkehjelp Oslos lokaler, det kom 35 personer, organisert i samarbeid med Reaktorskolen, det kom representanter fra følgende partier: Ap, Høyre, Venstre, SV og KrF.

ERAS FESTIVAL 11. juni, Youngstorget, reklame for og informasjon om valgseminarer.

GAMLE OSLO – 16. juni, Kl. 17:00 i lokalene til Interkulturelt Museum (IKM), Tøyenbekken 5. Organisert i samarbeid med Somalisk Women Solidarity, det kom 140 personer og følgende partier: Ap, Høyre, og SV.

SAGENE – 22. juni, kl 10:00 i samarbeid med Sagene frivillighetssentral.

VALGMØTE MED SOMALIERE, 16. juli, se detaljert info på: https://www.utrop.no/Nyheter/Innenriks/20970.

VALGDEBATT PÅ ITAS lokaler, ØKERN, 26. august, se detaljert informasjon på: https://www.utrop.no/Nyheter/21009.

ØSTENSJØ – 30. august i samarbeid med Treffsenter 60 pluss.

GAMLE OSLO – 2. september organisert i samarbeid med Reaktorskolen på IKM lokaler, kom 90 personer.

VALGFESTIVAL – 3. september, fra 1400 til 2000 på Vaterlandsparken, se detaljert info på: https://www.utrop.no/Nyheter/Kulturnytt/21120.

ALNA DEBATT. 5. september, Kl 1800. Valgdebatt for innvandrere

HOLMLIA DEBATT 8. september i samarbeid med  Pak Norwegian Welfare Research Center.