NRK hyllet og hatet for ramadan-sending

Rima Iraki leder Ramadan-programmet på NRK søndag.
Det er stort sett positive tilbakemeldinger på NRKs ramadan-sending fra søndag. Unntaket er en lite mindretall islamhatere med koblinger til HRS, Document og Resett.
284Shares

Søndag 24. mai feiret muslimer verden over at fastemåneden var over. NRK markerte høytiden med direktesendingen «Festen etter fasten – Id mubarak», ledet av Rima Iraki.

“For fyrste gong blir det id-sending på vesteuropeisk TV,” skrev NRK da de promoterte sendingen.  – Revolusjonerende, uttalte NRK-profil Noman Mubashir.

Sendingen kan sees på nett her.

– Litt overveldet og rørt over Festen etter fasten fra NRK. Merker hvor sultefôret jeg egentlig er på positiv vinkling på dette flerkulturelle vi lever midt i, skriver tidligere leder i Antirasistisk senter Kari Helene Partapuoli.

Samfunnsdebattant Ali Chishti skriver følgende på Facebook:

– Medienes omtale av muslimer og islam har i all hovedsak hatt negativt fortegn de siste årene. Det går stort sett i konflikt, krig, ­terror og vold. Det ­bidrar til å forme folks holdninger­, tanker og meninger om muslimer som sådan. NRKS Eid- program er i den sammenheng et positivt bidrag, og viser et nyansert og mangfoldig bilde av muslimer som gruppe.

En kritikk som reises i sosiale medier går ut på at NRK ikke har vist fram mangfoldet av muslimer godt nok. Skuspeiller Mehda Zolfaqari skriver at hun savnet flere muslimer med bakgrunn fra Balkan og Midt-Østen.

Bygger på NRK-hat

I NRK-sendingen fikk alle partiledere anledning til å ønske muslimer god feiring. Partileder i FrP, Siv Jensen takket også ja til invitasjonen.

Skjermdump

«FrP-lederen stilte opp i NRKs propaganda for islam i kveld og ønsker alle muslimer en god feiring av avslutningen på fastemåneden. Hva i all verden tenker hun på?» Spør Hege Storhaug.

Dette er hva Jensen sa: «Riktig god id. Jeg håper dere alle sammen får en fin feiring. Ta vare på hverandre.»

– Nei da, HRS klikka ikke i vinkel fordi Siv Jensen gjorde det helt forferdelige i å ønske norske muslimer en god feiring. Tenk så ondt å si noe hyggelig, skriver MDG-politiker Shoaib Sultan.

– Kun egnet til å skremme og skape frykt. Jeg er redd. Ikke for at landet mitt skal bli “islamisert”, eller at flagget vårt skal endres, men fordi posten har fått over 800 likes, skriver nestleder i Antirasistisk Senter Evin Kohn om hvor han deler skjermdump fra HRS hvor mer enn 800 personer har “likt” posten fra HRS.

Kulturredaktør i Document.no og islamkritiske samfunnsdebattanten Lily Bandehy er blant de som har delt en post hvor en dame skriver at hun har klaget inn NRK til kringkastingsrådet.

Videre skriver Fosli følgende i Document.no

– Det slår meg: Jo verre omdømmet til islam utvikler seg, preget som det er av terror, økonomisk stagnasjon, overbefolkning, sekteriske konflikter, antisemittisme, kvinneundertrykkelse, forfølgelse av og vold mot minoriteter, desto mer stoff serverer NRK oss om islams ufarlige og godmodige sider. NRK påtar seg rollen å vise fram et glanset bilde av islam.

– Hva kan da grunnen være, annet enn et rendyrket behov for «å glatte over konflikter», «feie problemer under matta», «pynte på sannheten» osv, at NRK – statskanalen vi er tvunget til å finansiere med 6 milliarder kroner årlig, lager TV-fest nettopp for islamsk feiring? Spør en skribent på Resett. Videre skriver han: – NRK hopper bukk over og tilslører i sine daglige sendinger det aller meste av «uhumskheter» knyttet til religionen islam, og det er dessverre en journalistisk kollaps vi her er vitne til i statskanalens og den øvrige pressens egne rekker.

Er det noen grunn til å ta disse aktørene seriøst?

Nei. Disse mediene, personene og de perspektiver de står for blir ikke tatt seriøst av folk flest. Heller ikke seriøse medier leser eller lytter til deres argumenter.

Men det er bekymringsfullt at deres tilhengere utgjør flere hundre tusen personer selv om disse er relativt få i et land hvor det bor mer enn fem millioner mennesker.

Spørsmålet er hvorvidt disse “alternative medier” tiltrekker seg ekstremister eller er med på produsere ekstremister. Det er her faren ligger. Vi har allerede fått to terrorister som har vært tilhengere i disse eller tilsvarende miljøer eller sympatisert med disse. Og hvis vi får en til er det en for mye.