Handler om mer enn en fotballkamp

Skaper gode overskrifter: i en tid hvor nasjonen lider er det greske fotball-lagets fremganger en en trøst og en glede. Nå skal man prøve å sjokkere Europa og verden på nytt ved å slå storfavoritten Tyskland i kvartfinalen, skriver kommentarforfatteren.
Foto: Rocco Rossi
I kveld spiller Tyskland og Hellas om en semifinaleplass i årets fotball-EM. Nyhetskonteksten rundt kampen viser at dette kan bli litt av en batalje.

”Angela kommer til å gå bananas” står det på skjorta til en gresk supporter avbildet i en gresk sportsavis i timene før den avgjørende kvartinalekampen på PGE Arena i Gdansk. Budskapet har en mer en klar adressat: nemlig den tyske forbundskansleren Angela Merkel, kvinnen mange grekere mener står bak misæren, krisen og den derpåfølgende massive utvandringen som den greske nasjonen opplever akkurat nå.

Verdenspolitisk står begge landene et hav fra hverandre. Tyskland er en øy av relativ stabilitet og velstand midt i den store euro-krisen. I Hellas blir tusenvis og titusenvis utvandrere i jakten på et bedre liv. Landet har knapt hatt noen fungerende regjering på flere år, og knapt penger igjen til statslønninger, pensjoner og medisiner. Krisen har også gitt politisk spillerom til ytterliggående på både venstre- og høyresiden, med hver sine lovnader om hvordan man skal få den gamle kulturnasjonen på fote igjen.

Jevnere på banen

På banen kan det fort bli langt jevnere. Tyskerne ligger som nummer tre, mens grekerne er på 15. plass i siste FIFA-ranking. Men foran kampen er ekspertene enige: Tyskland er langt bedre og kommer til å kjøre over grekerne.

Jeg er ikke så sikker selv. Er det noe dette greske laget har vist gjennom mesterskapet er at det å ha et spillemessig begrenset materiale ikke er noe hinder for å komme seg videre i turneringen. Grekerne var tippet på jumboplass i turneringen i sin gruppe, en av gruppene som ble sett på som en av de letteste. I stedet slo man til, og snek seg på avansement i siste kamp mot et langt bedre teknisk og kvalitetsmessig Russland. Laget lå kompakt bakover, forsvarte seg og kjempet heroisk. Kampen i dag vil ikke bli noen unntak.

Fotballens triumf

Tyskerne står svakt i kurs hos den vanlige greker for øyeblikket, spesielt hvis det er snakk om politikere. Helt siden finanskrisen slo hardt til i eurosonen i 2008-09 har Hellas tøffeste kritiker og minst behjelpelige EU-partner vært Tyskland. Forbundskansler Angela Merkel har vært den strengeste av alle sensorene i en samfunnsmessig og økonomisk eksamen som greske myndigheter har strøket med glans.

Ofte sies det at når økonomien og politikken svikter, er underholdningen og det sedvanlige brødet og sirkuset det som kan holde en nasjons selvtillit gående. Sør-amerikanske land, ofte underlagt den nordlige halvkulens økonomiske og politiske orden, kunne i det minste slå seg selv på brystet ved å hevde sin overlegenhet på fotballbanen.

The 300 på nytt?

Slik vil det også oppleves i Hellas. I en av nasjonens verste timer trår fotballheltene frem, slik at man for et øyeblikk kan glemme kriser, ummenneskelige spareplaner, mulig emigrasjon, høyreekstremister og kommunister. For åtte år siden sjokkerte grekerne med å vinne hele turneringen. Flere av disse fra denne gyldne årgangen er fortsatt med, og kan i kveld sørge for at tyske ganer får sin weissbier langt opp i halsen. Vinnertreneren fra 2004, ironisk nok en tysker ved navn Otto Rehagel, har advart sine landsmenn om å ikke tenke for mye på semifinalen allerede. Taklingene vil sitter hardere og grekerne vil hoppe høyere enn noensinne på cornerne.

Kampen i kveld kan bli en ny moderne utgave av filmen The 300, dengang basert på en historisk fortelling om et numerisk underlegent gresk hær som slo perserne i Thermopylae i år 480 før Kristus. Kanskje sørger den poetiske justisen for et nytt klassisk triumf på en fotballbane i Gdansk i 2012? Godt vil det ihvertfall føles for en nasjon som ikke har opplevd annet enn fornedrelse og negative overskrifter veldig lenge. Grekere, både i Gdansk, Athens gater, New York, og hvor de ellers har måttet utvandre, kan i dag få anledningen til å feire vilt og freidig.