NRK Brennpunkt bommet på seks av 31 bilder

0Shares

Odd Isungset, redaktør i Brennpunkt, viser i en oppklarende sak på NRK til at man har fulgt med på et kriminelt nettverk i Bergen, og fulgt dem både på sosiale medier og i bybildet.

Flere av bildene viser bakmennene frem med mye penger. Etter hvert viste det seg at flere av bildene som ble brukt i dokumentaren angivelig skal være fra 2015 og stamme fra en russisk nettside. 

Avsløringen på sosiale medier har skapt mye debatt, og førte blant annet til en beklagelse fra Brennpunkt-redaksjonen.

– Vi har hatt kontakt med et hundretalls kilder, og vi har gått gjennom Facebook-profilene til en rekke personer i dette nettverket.

– Kunne og burde gjort bedre
Isungset har forståelse for at man fra Brennpunkts side burde gjort en bedre bildesjekk, og har derfor gått gjennom alle bildene i dokumentaren på ny. 

– Vi har funnet ut at seks av 31 bilder ikke er tatt av dem som eier den aktuelle Facebook-profilen. Disse bildene er i stedet hentet fra internett og lagt ut som om de var nettverkets egne. 

Samtidig argumenterer han for at de omstridte bildene utgjør bare en liten del av dokumentaren.

– Vi har fått en ripe i lakken, men mener dette ikke rokker ved hovedinnholdet i dokumentaren. Vi vil fortsette å drive journalistikk om kriminelle nettverk, om prostitusjonsmiljøer og ofre for menneskehandel. Men vi erkjenner at vi burde gjennomført en bedre kildekritikk når vi brukte bilder fra Facebook.