Ingen menneskerett å spise kjøtt

Det offentlige er muligens med på å skape en diskriminerende praksis overfor andre religiøse minoriteter som ikke er muslimske.
Foto: Flickr
I EAT-Lancet rapporten anbefaler forskerne at vi halverer matavfallet og inntaket av rødt kjøtt og sukker. Videre anbefaler de å doble inntaket av frukt, grønnsaker, belgfrukter og nøtter på verdensbasis. Rapporten er utarbeidet av noen av verdens mest framtredende forskere. Men anbefalingene faller ikke i smak hos alle. Et flertall i Norge, inkludert innvandrere, vil […]
0Shares

I EAT-Lancet rapporten anbefaler forskerne at vi halverer matavfallet og inntaket av rødt kjøtt og sukker. Videre anbefaler de å doble inntaket av frukt, grønnsaker, belgfrukter og nøtter på verdensbasis. Rapporten er utarbeidet av noen av verdens mest framtredende forskere. Men anbefalingene faller ikke i smak hos alle.

Et flertall i Norge, inkludert innvandrere, vil ha kjøtt.

Problemet er bare at de samme menneskene ikke forstår seg på at også muslimer vil spise kjøtt. Hotel Norge Scandic i Bergen sluttet å servere svinekjøtt til sine ansatte på kveldstid, skrev Utrop nylig. Det koker blant muslimskeptikere og islamofobe: Hvordan kan hotellet kutte ut svinekjøtt av hensyn til muslimer? Skal muslimer sette premissene for hva vi spiser?

Å alltid tilby en vegetarrett ville vært en rettferdig, klimavennlig og enkel løsning.

“Da vi kun har én varmrett tilgjengelig til kveldsmat, har vi valgt å ikke servere svin til akkurat dette måltidet, slik at så mange av våre ansatte som mulig kan ta nytte av tilbudet. Vi serverer selvfølgelig brød og pålegg, inkludert skinke, ved kveldsmat,” opplyser hotellet. Det er altså en helt uproblematisk omlegging det er snakk om.

Men det er ingen menneskerett å spise kjøtt.

I dag finnes det mange grupper i samfunnet som har ulike matvaner, og hvor det å unngå svinekjøtt er en av dem. Vi har allergikere, laktoseintolerante, veganere, osv. Hvor langt skal det offentlige gå i å tilrettelegge?

Fengsel, sykehus, studentkantine, sykehjem osv er offentlige institusjoner som serverer mat til sine beboere, klienter eller pasienter. Alle disse institusjonene tilbyr halalkjøtt, i alle fall i storbyer hvor det bor mange innvandrere. Dette reiser en del etiske problemer.

Den jødiske minoriteten utgjør et lite antall i Norge, og hvis de er på sykehuset er det liten sjanse til å få kosher-mat. Dermed er det offentlige med på å skape en diskriminerende praksis overfor andre religiøse minoriteter som ikke er muslimske.

Det bor nå langt flere muslimer i Norge enn f.eks jøder, og det å skifte ut deler av kjøttet til halalkjøtt har vært uproblematisk rent praktisk. Men praksisen er ikke konsekvent overfor andre som har andre matvaner.

Å alltid tilby en vegetarrett ville vært en rettferdig, klimavennlig og enkel løsning. Vegetarmat må ikke sees på som dårligere mat, tvert imot er det et sunt alternativ.