Medier som mistenkeliggjør

Trussel? Norske medier gjorde et stort poeng ut av at enkelte nordmenn frykter muslimer. På bildet: Muslimske jenter i 8. mars-tog i Oslo.
Foto: Flickr/Creative Commons
Forrige uke fikk vi vite 1 av 4 nordmenn mener det er for mange muslimer i Norge. Nyhetsbyrået NTB fanget opp saken, og i løpet av kort tid er overskriftene gjengitt både i riksmedia og i lokalaviser. Les mer i Mangfoldige meninger!

Resultatene kommer fra en meningsmåling Norstat utførte i oktober. 1000 mennesker ble spurt. Det tilsvarer 0,02 % av den norske befolkningen. Etter å ha sett nærmere på resultatene er det fristende å spørre om hvorfor Dagsrevyen ikke heller kunne ha startet nyhetene med å fortelle at hele 75 prosent ikke er enige i påstanden? Men nei da. Når det gjelder muslimer, skal overskriftene helst fokusere på negative holdninger.

Nyhetsbyrået NTB tar opp den negative tråden, og i løpet av kort tid er overskriftene gjengitt landet rundt, slått opp både i riksmedia som Aftenposten og TV2, og i lokalaviser fra Fædrelandsvennen i sør til Nordlys i nord. Overskriften er: «Hver fjerde nordmann mener Norge har for mange muslimer.»

Kontinuerlig stemplet
Det kan ikke være lett å være nyinnflyttet muslim i vårt land. Og enda verre hvis du er født og oppvokst i landet. Kanskje familien har vært her i flere generasjoner? Du har gått på barne- og ungdomsskole. Du har avtjent militærtjeneste. Du er en skattebetaler, en statsborger. Du har gjort din demokratiske plikt under både stortingsvalget og kommunevalget. Du er tillitsvalgt på jobben. Du deltar i demokratiet. Du er med å bygge landet i Gerhardsens ånd. Men allikevel blir du kontinuerlig stemplet i media som fremmed eller en trussel. På grunn av din tro. Og det får hovedplass på nyhetene. Det kan ikke være lett.

Du er tillitsvalgt på jobben. Du deltar i demokratiet. Du er med å bygge landet i Gerhardsens ånd. Men allikevel blir du kontinuerlig stemplet i media som fremmed eller en trussel. På grunn av din tro. Og det får hovedplass på nyhetene. Det kan ikke være lett.

Menn med lavere utdanning
Gidder vi å lese lengre ned i noen av nettreportasjene om undersøkelsen, får vi vite at det er hovedsaklig menn med lavere utdanning som er negative til islam, mens kvinner med høyere utdanning er mindre skeptiske. Vi får også vite at de fleste som synes det er for mange muslimer, er folk som ikke har en muslim i sin omgangskrets. Ikke særlig overraskende.   

Et av intervjuobjektene på NRK-nyhetene tipper at det finnes 900 000 muslimer i Norge. Kameraten tipper at det noen få færre. Begge tar feil. Ifølge SSB anses det reelle antallet til å være mellom 100 000 og 185 000. Det er mange myter om innvandring og muslimer, og dessverre svelger noen alt rått uten å fordøye det.

I løpet av NRKs reportasje forteller flere intervjuobjekter – alle menn – at de oppfatter muslimer som en trussel fordi ”Norge er et kristent land”. Ja vel? Egentlig hadde jeg lyst til å høre mer om hva de mente med det.

Fordommer fordummer
Hva kan vi forvente fra Dagsrevyen i morgen? En undersøkelse som forteller at noen promiller mener at vi har for mange jøder i landet? Hvordan hadde overskriftene blitt da?  Hva med en undersøkelse som spør folk om de synes det finnes for mange kristne i Norge?  

Det er ikke lenge siden fagbevegelsens bistandsorganisasjon Norsk Folkehjelp satt i gang med en holdningsskapende kampanje mot stigmatisering av folk med minoritetsbakgrunn, med navnet Fordommer fordummer. Det er tydeligvis fortsatt stort behov for den.