Vanskelig situasjon for barna

Jeg besøkte barnehjemmet i Achuveli hvor barn mellom 6-20 år bor.
foto: Mayuran Inderamoorth
19 år gamle Mayuran Elias Arumugam kom til Norge som 13 åring. I sommer fikk han muligheten til å besøke hjemlandet Sri Lanka. – Mange av oss bærer på en tung byrde på grunn av situasjonen for vårt folk, skriver 19-åringen i dette innlegget.
0Shares
Latest posts by Mayuran Indramoorthy (see all)

Sri Lanka har vært gjennom en 30-årig borgerkrig som endte i blodbad. Våren 2010 beseiret Sri Lankas militære styrker tamilenes frigjøringshær, LTTE. Flere tusen tamiler mistet livet i krigens siste uker. Den langvarige konflikten mellom singalesere og tamiler gikk etter dette over i en ny fase. I dag er det ingen åpen militær konflikt mellom de to folkegruppene, men motsetningene finnes fortsatt.

Jeg er en tamil som nå bor i Norge. Før jeg kom til Norge, hadde situasjonen på Sri Lanka blitt stadig verre. Det ble mer og mer angrep i området rundt der tamiler bodde. Dette førte til at skoler stengte og elever ikke fikk undervisning. Mange skoleelever ble kidnappet, drept eller tvunget til å være med i krigen. Jenter og kvinner ble voldtatt. Da jeg kom til Norge var landet helt nytt for meg. Jeg opplevde at alle var likestilte og likeverdige. Det fikk meg til å tenke gjennom det som skjedde og fortsatt skjer i Sri Lanka. Hvorfor er ikke vi tamiler likestilte? Hvorfor skal det være forskjellsbehandling mellom to folkegrupper som bor i samme land?

Hva vil skje i fremtiden?

Her sitter jeg og hjelper barnehjems mellom 6-12 år med lekser. Mange av dem slet med skole på grunn av psykiske plager som de har fra krigen.
Foto : Mayuran Inderamoorthi

Jeg besøkte et barnehjem hvor det var mange som hadde mistet foreldrene i krigen. Disse barna hadde det fryktelig vanskelig.

I sommer dro jeg for første gang tilbake til Sri Lanka, og da opplevde jeg at det var fortsatt tamiler diskriminert. Mange tamiler hadde ikke sted å bo, de hadde vanskeligheter med å finne mat, og de hadde ikke en fast jobb som de kunne tjene penger av. Livet deres hadde ingen lyspunkter. Det var veldig vanskelig for meg å komme der som en turist og se at mitt eget folk hadde det fortsatt så vanskelig. Jeg besøkte blant annet tre barnehjem hvor det var mange som hadde mistet foreldrene i krigen. Disse barna hadde det fryktelig vanskelig. Det var lite penger, de hadde ikke nok mat, og de savnet foreldrene sine. Jeg tenkte da på hvor annerledes de fleste norske barn har det, og dette gjorde sterkt inntrykk på meg.

En gutt på 17 år som likte å være alene. Han er veldig glad i is, for å besøke han eller kommunisere med han så må du ha en is med deg. Han har blitt psykisk syk etter å ha sett begge foreldrene ble drept under krigen.
Foto : Mayuran Inderamoorthi

Hva vil skje nå fremover, vil det bli fred på Sri Lanka? Hva vil skje med folket mitt? Kan situasjonen noen gang bli like fredelig og likestilt som i Norge? I så fall må den srilankiske regjeringen jobbe for å skape fred og likestilling mellom singalesere og tamiler. Dette er viktig også for vi tamiler som bor i utlandet. Mange av oss bærer på en tung byrde på grunn av situasjonen for vårt folk.