Er du også en Ramadan-muslim?

Tar du de religiøse ritualene mest seriøst under Ramadan? Da er du kanskje en Ramadan-muslim

Da er tiden kommet igjen for Ramadan, der muslimer faster i en hel måned. Og i likhet med meg er det ganske mange muslimer som forbereder seg til både å faste, be og lese ferdig Koranen i løpet av måneden. Dette pleier vi ikke å gjøre så ofte ellers i året, og dermed er vi altså såkalte Ramadan-muslimer.

For meg er Ramadan en slags detox for både kropp og sjel. Når det gjelder kroppen, blir det jo automatisk detox ved at vi avstår fra å spise fra soloppgang til solnedgang. Personlig prøver jeg å unngå usunn mat så langt jeg klarer. Det er enklere på grunn av at jeg kun spiser to måltider hver dag i en måned. Mange som røyker, slutter mens de faster, og det er jo også bra for helsen.

For sjelen er det bra å be fem ganger om dagen og å lese i Koranen. Det er som å meditere. I tillegg blir man så takknemlig for alt man har i livet sitt som man ellers tar for gitt. Man tenker ikke på at det finnes millioner av mennesker som sulter og ikke har tilgang på rent vann hver dag. Under Ramadan føler man jo sult på kroppen, og dermed føler man empati og man ønsker å gi til de fattige. I løpet av fastemåneden møter man også familie og venner mer enn man ellers pleier, fordi man ber hverandre på middag for å åpne fasten. Mange som ellers aldri drar til moskeen, begynner også å be i moskeen i løpet av måneden.

På slutten av måneden fortsetter man gjerne en god stund videre med rutinen som gir den samme gode følelsen man har hatt under fasten. Aldri har jeg den samme disiplinen som jeg har under Ramadan. Det gir en motivasjon som jeg ellers mangler. Og på slutten av Ramadan får vi jo belønningen i form av Eid, der muslimer over hele kloden feirer fastemånedens avslutning. Nye klær, god festmat, familien samlet og gaveutveksling er jo bare en liten del av alle gledene denne dagen.

Selv har jeg en følelse av tilfredshet og ro i sjelen som jeg lengter etter ellers i året. Jeg føler også en slags tilhørighet til noe stort her i verden. Dette er grunnen til at jeg i likhet med mange muslimer etterstreber å gjøre mitt beste under Ramadan ved ikke kun å avstå fra mat og drikke, men også fra å være et dårlig menneske som sårer, lyver eller er slem mot andre.