Bare ja betyr ja

Sumaya Jirde Ali skrev dette innlegget på Facebook og ble likt og delt av mange lesere.
Sumaya Jirde Ali
Latest posts by Sumaya Jirde Ali (see all)

Det er brutte grenser.
Det er mangelen på
respekt og aksept.
Det er total overkjøring.
Det er egoisme og selvsentrering.
Du er i sentrum mens det mennesket
du forgriper deg på
fungerer som et mellomledd
mellom deg og din
sykelige ekstase.
Det er MAKT.

I enkelte land så blir slik misbruk av kvinnekroppen brukt som våpen. Man er klar over at man ikke bare skaper borgerkrig mellom en kvinne og hennes kropp, men at hun også vil bli utestengt fra samfunnet fordi hun nå er “skitten” og “brukt”.
Det er utspekulert ondskap.

Heldige er vi som bor i et land hvor voldtekt ikke blir brukt som et våpen, men selv ikke verdens beste og lykkeligste land slipper unna denne patriarkalske utestengingen som mange voldtektsofre ofte møter på. Shut your fucking face hvis du hevder noe annet. Sånn seriøst. For selv i fairytale-Norge så blir en kvinne ansett som “skitten” etter en voldtekt og det er som regel hennes egen feil.
Hun ba om det.
Hun flirte med
og ledet han an.
Han viste ikke bedre.
Stakkars han.

Hvor langt strekker det mannlige privilegiet seg, spør du? Jo, hvor stort er havet?
For det er HUN som blir møtt med tvil og skepsis når hun sier at hun ble voldtatt, mens han blir møtt med bekymring og sympati for hvor hardt dette vil ramme hans karriere, jobb, navn og rykte.
Det er HUN som sitter igjen med trauma, forakt for egen kropp og søvnløshet, mens han sover godt fordi han slipper å bli forfulgt av egne klør.

Det er HUN som må stå i stormen: se inn i de tvilsomme øynene som ikke tror henne, svare de skeptiske spørsmålene som dømmer henne, lese om det verste innbruddet av egen kropp overalt på avisene, se det på TV, høre om det på radioen og hun må stå der alene med en verden som har vendt henne ryggen til.

Med en verden som dømmer og påfører henne skam for å ville ha en god kveld ute på byen.
På festen.
På skoleavslutningen.
På bryllupet.
På jobben.
På fuckings-alt
for det kan skje overalt.

Og tro meg begrunnelsen til hvorfor vi mener voldtekt er galt, det har noe å si det å.
For hvis du mener at en kvinne ikke burde bli voldtatt fordi hun er noens søster eller mor, fordi det krenker kvinnens/familiens ære og verdighet eller fordi ingen kommer til å ville være sammen/gifte seg med henne: da er du en del av problemet.
Voldtekt er ikke galt på grunn av kvinnens forskjellige relasjoner til mannen eller de rundt henne eller på grunn av en oppkonstruert “ære” som i første omgang er der for å kontrollere kvinnen; det er galt fordi kvinnen på lik linje med alle andre fortjener en verdig behandling av hennes menneskelighet.

Hvem faen er du til å spytte på det?
Og jeg har ikke telling på hvor mange av mine venninner som har opplevd “blurred-lines” voldtekter, eller telling på hvor mange historier jeg har hørt om gutter som klår selv etter at de har sagt nei flere ganger.

Vi må hamre budskapet hjem så mange ganger som det trengs, og det ikke bare til gutter men også til et dømmende storsamfunn og dets skeptiske og tvilsomme innbyggere, og til det blodig urettferdige rettsvesenet som har skapt en statistikk som gjør meg usikker på om jeg burde kalle Norge for en rettsstat.

BARE JaBetyrJa.

Takk til Norske Kvinners Sanitetsforening og Under Arbeid for at jeg får være med på denne viktige kampanjen!