Ytringer
Trump med Wag the dog-taktikk

Vi som elsket Amerika

182Shares

Koloniseringen av Amerika er det minst omtalte folkemord i historien. De opprinnelige innbyggerne ble slaktet og fordrevet, og inn seilte millioner av fattige, ofte hyperreligiøse folk fra hele verden, aller mest Europa.

Dagens USA framstår mer og mer som et dysfunksjonelt samfunn, der utøylede markedskrefter og stadig mørkere høyreekstreme holdninger vinner plass, helt opp på regjeringsnivå. Donald Trump er nå en slags sektleder, og det tidligere så stolte republikanske partiet er redusert til en bande logrende spyttslikkere.

Politikken er (og har lenge vært) infisert av storkapitalen og lobbyistenes dollarmillioner. Den som har nok penger, får sine saker igjennom. Nepotisme – å gi familie eller venner fortrinn ved besettelse av stillinger – foregår med stor selvfølgelighet. Trump har ansatt sin egen datter og svigersønn, og begge har høyeste sikkerhetsklarering selv om ingen vet hva de egentlig holder på med.

Den amerikanske kommentatoren Sarah Kendzior beskriver Trumps folk som et forbrytersyndikat kamuflert som regjering. Med en voksende rekke av domfelte (og sparkede) medarbeidere turer Trump fram som aldri før, og det viser seg jo at han for lengst har plassert seg over loven.

Hans forsøk på å sverte demokratenes sannsynlige presidentkandidat Joe Biden ved å presse Ukraina, resulterte i riksrettssak. En dyster parodi som ikke kan kalles rettssak i det hele tatt: Trumps folk nekter vitner å stille, nekter vitale bevisdokumenter framlagt og republikanerne, som er i Senatets flertall, sverger ved Bibelen på «upartisk behandling», juger så det renner av dem. De er kun ute etter å redde sitt eget skinn.

Likevel har medieoppmerksomheten rundt riksrettssaken ført til at Trump føler presset. Så mye press at han plukket frem et av de eldste triksene i herskerboka – flytt fokuset og nyhetsfokuset over på en ekstern fiende. Halen logret med hunden. Dermed ble en iransk general sprengt i fillebiter av en amerikansk drone. Det tyranniske iranske regimet svarte med symbolske rakettangrep, noe som igjen førte til nedskytingen av et passasjerfly. Trump har disse menneskenes blod på sine hender.

Verden er i dag i hendene på en narsissistisk amerikansk president

Amerikansk utenrikspolitikk har ingen spesielt ærerik historie. USA sto i forrige århundre bak talløse statskupp og marionetteregimer verden over. Framveksten av Al-Quaida og IS kan i stor grad tilskrives USAs tragiske og meningsløse krigføring i Irak.

Verden er i dag i hendene på en narsissistisk amerikansk president som i tillegg til å ha en gjennomkorrupt administrasjon, også fører en klimapolitikk som skyver planeten ytterligere mot armageddon.

Vi som elsket Amerika, det vil si de delene av Amerika som lar seg elske, går tunge tider i møte. Fire nye år for Trump – og det er definitivt game over for det amerikanske demokrati.