Foto: Firuz Kutal
Det var stor stas da Norge skulle ta lederrollen i rettferdig fordeling av vaksiner, men mye tyder nå på at ting ikke blir så rettferdig som planlagt, skriver Gülay Kutal.

Den 7. September kunne vi lese (NTB) at sammen med Sør-Afrika skulle Norge lede et internasjonalt råd som blant annet skulle sikre en rettferdig global fordeling av koronavaksiner. At etter initiativ fra EU-kommisjonen og WHO, var det opprettet en kjernegruppe av land og internasjonale aktører for å mobilisere for en rettferdig global fordeling av vaksiner og testutstyr. At der var Norge invitert med og var bedt om å lede dette rådet sammen med Sør-Afrika. 

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) kalte det en «tillitserklæring» at Norge er utpekt til en lederrolle. «Hvis vi ikke klarer å samarbeide godt internasjonalt for å slå ned pandemien, blir denne krisen mye verre. Styrking av den globale dugnaden er helt avgjørende. Norge tar nå en rolle for å videreutvikle internasjonalt samarbeid og solidaritet,» sa helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Men allerede en uke etter, den 18 september, sto det i Aftenposten at de rikeste landene som representerer 13 % av verdens befolkning allerede hadde sikret seg 50 % av dosene som kommer til å produseres. Derfor er jeg overhodet ikke trygg på at regjeringen klarer å sikre at Norge faktisk bidrar til at vaksinen kan fordeles rettferdig blant verdens rike og fattige land!

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.