Dr. Avetikyan er professor ved det Europeiske Universitetet i St.Petersburg, og har vært gjest i Sophie Matlarys podcast. Der har han gitt spennende innspill i debatten rundt hvem som sitter på makten i Sør-Kaukasus.
Foto: Privat
Ingen av partene i Nagorno-Karabakh-konflikten bestemmer nå i dette området, da det det er russiske styrker som har kontroll, forteller Dr. Gevorg Avetikyan, til podcastvert Sophie Matlary.

I podcasten min «Political Bark», tar jeg vi for meg ulike politiske og samfunnsrelaterte spørsmål. I hver episode bringer jeg en ny gjest, og lytterne får, på engelsk, innblikk i et spennende tema som angår både det mangfoldig sammensatte Norge og verden. Jeg ønsker å bringe samfunnsmessige og politiske spørsmål, både med globalt og nasjonalt perspektiv. I Political Bark den 18. november snakket vi med Dr. Gevorg Avetikyan, om konflikten i Sør-Kaukasus, mellom Azerbaijan og Armenia.

Dr. Avetikyan er professor ved Det europeiske universitetet i St. Petersburg og er ekspert i internasjonal politikk, energipolitikk (i Eurasia, Midtøsten og Kaukasus), og i nasjonalisme og identitet. 

Russland bestemmer fortsatt

Jeg vil vite mer om Tyrkia sin rolle i konflikten, og spør Dr. Avetikyan om konflikten kan sees på som et forsøk fra Tyrkia sin side på å tilegne seg en mer ledende rolle i Sør-Kaukasus. 

«Den aserbajdsjanske siden av konflikten er som kjent blitt støttet av Tyrkia med militære styrker, leiesoldater, og våpen. Den armenske siden har stått imot angrep uten særlig støtte fra omverdenen. Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan har også mange ganger sagt at ‘Armenia er den største trusselen mot fred i regionen’.

Konflikten er som kjent blitt løst etter at Russlands president Vladimir Putin bestemte at en fredsavtale skulle inngås, og russiske styrker har gått inn med egne fredsbevarende styrker i området Nagorno-Karabakh, og også i en rekke andre områder. Armenerne som var bosatt i Nagorno-Karabakh har forlatt området, og flyttet til Armenia. 

Den armenske siden har stått imot angrep uten særlig støtte fra omverdenen

Likevel er det ingen parter i konflikten som bestemmer i området nå, da det det er russiske styrker som har kontroll.  

Tilbake til introduksjonsspørsmålet, kan en kanskje konkludere med at det er tydelig at det er Russland, og ingen andre, som fortsatt bestemmer i Sør-Kaukasus»,
sier Avetikyan

Hør hele podcasten her, (på engelsk) 

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.