Hjem Plenum Ytringer Noe jeg er opptatt av – barn og dataspill | Sheela Jha

Noe jeg er opptatt av – barn og dataspill | Sheela Jha

Barn kan lære mye av databruk, men snakk med dem også, skriver artikkelforfatteren.
Foto: Virtual Voctions
Barn kan utvikle seg bra fra forskjellige typer programmer som er på internett, skriver Sheela Jha i dette innlegget.
221Shares
Latest posts by Sheela Jha (see all)

Miitt navn er Sheela Jha, og jeg er fra India, og jeg bor i Oslo. Jeg er mor til to barn, og har litt erfaring med barn og dataspill og derfor vil jeg skrive om hva jeg mener om barn og dataspill i denne teksten.

Holder kontakt med familien via internett

Vi kan si at dataspill i løpet av de siste årene har fått en stadig større plass i barnas liv. Nå for tida kan vi si at vi ikke kan slutte å bruke internett, for internett har blitt en viktig del av livet vårt.

For eksempel er internett viktig å ha hjemme hvis vi har en kontorjobb, og hvis vi må gå ut, trenger vi internett for å kjøpe billetter. Og barna gjør lekser på i-paden, og alt dette er muligh på grunn av internett. Innvandrere i noen land kan også ha god kontakt med slektninger på internett.

Dataspill for barn kan gi viktig trening til voksenlivet

Barn kan utvikle seg bra fra forskjellige typer programmer som er på internett.

For eksempel finnes det barneprogrammer for utdanning, quiz-programmer og programmer som gir sosial utvikling.

Dataspill kan gi pedagogisk støtte og hjelp ved at barn utvikler romsans, kreativitet og motoriske ferdigheter. Hvis barna aldri jobber med data, vil de heller ikke vite hvordan de senere i livet kan arbeide med data, og det er ikke bra i den tiden vi lever i, for når vi blir voksne, må vi gjøre datamaskinarbeid. Spesielt nå vet vi alle at vi har en veldig vanskelig tid på grunn av koronaviruset. I denne perioden kan vi ikke hilse på hverandre, og vi kan ikke alltid gå ut, og vi kan ikke ha en offentlig samling noe sted. Vi må bare sitte hjemme, og det kan være veldig vanskelig å gjøre jobben sin uten internett.

Både gunstig og skadelig

Men økt bruk av dataspill har også ført til bekymring for hva dette kan gjøre med barn. Overdreven dataspilling kan få negative konsekvenser som all annen overdreven bruk av andre ting.

Det kan forekomme skade på hjernen, øyene, ørene, gi dårlig fordøyelsessystem, økt kroppsvekt og gi negative effekter på det sosiale livet til barna. Hvis barna ikke treffer andre, klarer de kanskje ikke å få venner. Barn kan miste konsentrasjonen, slik at de ikke kan fokusere på lekser og andre ting i utdanningen. Konsentrasjon er jo en veldig bra egenskap å ha for barn.

Det er altså noen positive og noen negative konsekvenser med barn og dataspill. Så jeg tror det er riktig å si at dataspill er både gunstig og skadelig.

Mange spennende ting å snakke med barna om

Jeg synes at hvis foreldrene til barna fortsetter å beskytte barna mot dataspilens negative effekter, er det bra. Noe vi må gjøre er å sette grenser for barna slik at de ikke sitter så lenge ved skjermen, det skal helst bare være en time per dag. Og et annet alternativ er at foreldrene kan gå ut til noen uteaktiviteter med barna slik at de ikke bare er hjemme. Vi foreldre kan også være i hjemmet sammen med barna og snakke sammen slik at de kunne ikke sitter ved skjermen så lenge.

Men hva skal vi foreldre snakke med barna om? Jo, vi kan fortelle om da vi var barn og om når barna våre var mindre. Det er interessant for et barn å høre om hvordan foreldrene var da de var barn og hvordan de selv var da de var mindre. Da kan man se på bilder fra den tiden.

Vi kan også snakke med barna om fremtiden og om hvordan barnet kan utvikle seg i fremtiden.

Vi kan også fortelle familiehistorier til barna og eventyr fra Norge eller fra eget land.

Det kan gjøre at barna får et godt liv.

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.