– Koranen er muslimenes hellige bok. Å brenne den for å illustrere ytringsfrihet tjener kun til å provosere og såre muslimer, skriver artikkelforfatteren.
Foto: Commons Wikimedia
Brenning av koraner begrenser og ødelegger muslimers rett til å få leve fritt og trygt, skriver Simen Bondevik i dette innlegget.

Igjen har den danske høyreekstremisten Rasmus Paludan tiltrukket seg stor oppmerksomhet med sin koranbrenning. Denne gangen foran den tyrkiske ambassaden i Sverige.

Tidligere har også SIAN gjort det samme utenfor norske moskeer, noe som har resultert i at foreldre ikke tør å sende barna sine dit. Koranbrenning er både sjikanerende og respektløst, og må ta slutt.

Dobbeltmoralske frihetsforkjempere

Det er få temaer som gir meg like høy puls som å diskutere koranbrenning og hets rettet mot muslimer. Å brenne og håne noens hellige skrift er kanskje det verste man kan gjøre mot troende. Og hva er egentlig poenget med å brenne koraner?

En av de som til stadighet forsvarer Paludans koranbrenning er ytringsfrihetsforkjemper og redaktør i Dagen, Vebjørn Selbekk. Senest for et par dager siden uttalte han at han var «stolt av Sverige» fordi de tillot koranbrenning foran den tyrkiske ambassaden.

Jeg synes det er vanskelig å forstå Selbekk og andre selverklærte frihetsforkjempere som støtter Paludans koranbrenning. At en muslim praktiserer troen sin begrenser ikke Paludan og Selbekk sine liv, ei heller deres muligheter for å ytre seg, men koranbrenningen og Paludans hatvirksomhet begrenser og ødelegger faktisk muslimers mulighet til å praktisere sin egen religion og leve fritt og trygt. 

Bidrar til unødvendig polarisering

Når vi i tillegg vet at Rasmus Paludan er leder for et parti som ønsker å forby islam, må vi være ekstra på vakt. Religionsfrihet er en viktig verdi i samfunnet vårt, og den blir krenket og begrenset hver gang en koran brennes. Det er ikke ytringsfrihet, men ren sjikane.

Å brenne koraner er en primitiv og sjikanerende måte å uttrykke misnøye på

I et livssynsåpent samfunn skal det selvsagt være rom for å diskutere og kritisere ulike religioner, også islam. Men brenning av koronaen er en ekstremt primitiv og sjikanerende måte å uttrykke misnøyen sin på. Det kommer rett og slett ingenting positivt ut av det.

Jeg forstår godt at muslimer reagerer på koranbrenningen. Som kristen ville jeg også blitt støtt og reagert dersom noen hadde brent min hellige skrift utenfor mitt gudshus. Det er rett og slett respektløst, og med på å polarisere samfunnet vårt helt unødvendig. Tiden er overmoden for at flere politikere tar til orde mot koranbrenning.

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.