Det svake leddet i et voldelig ekteskap er ikke offeret, men voldsutøveren. Ingen mann vil utsette en kvinne for vold hvis han er smart, selvsikker og trygg på seg selv. Ingen mann vil bruke hånda istedenfor hodet med mindre han sanser seg selv som uverdig, skriver Laial Janet Ayoub i dette innlegget.
Foto: Utrop/Flickr
– Jobb med deg selv, og la meg jobbe med de som tør å bryte ut av ufattelig smerte.
Laial Janet Ayoub, spaltist
Latest posts by Laial Janet Ayoub, spaltist (see all)

Kjære dere som mener at det er feil at en kvinne bryter ut av ekteskapet når vold er involvert, og kjære alle dere som synes synd på kvinner som bor på krisesentre.

Styrke, mot alle odds
En kvinne som har valgt å bryte ut av et voldelig forhold, oppsøke krisesenter, anmelde volden til politiet, kontakte advokat eller rømme og gjemme seg andre steder er ingen svak kvinne. Det er ikke synd på henne. En kvinne som har tatt valget med å bryte ut er faktisk definisjonen på styrke, for det første steget man tar når man forlater en voldelig mann, er et steg som krever mot, styrke, motivasjon og selvtillit. 

En kvinne som bryter ut av et voldelig forhold er en kvinne som ser verdien i seg selv. Det er en kvinne som innser at hun fortjener bedre, mye bedre. Det er en kvinne som innser at hun ikke trenger en mann i sitt liv for å overleve, hun innser at hun klarer å stå på egne ben, at hun har styrken til å stå mot vinden, reise seg og gå videre. Det er en kvinne som ser at livet er for kort til å bli igjen i et voldelig ekteskap og håpe på at ting skal endre seg. Det er en kvinne som elsker seg selv nok til å ikke vente til skadene på kropp og psyke har gått for langt.

Jeg forble i et uverdig ekteskap fordi jeg tenkte at ting ville endre seg med tiden

Ekte mannfolk slår ikke
Det svake leddet i et voldelig ekteskap er ikke offeret, men voldsutøveren. Ingen mann vil utsette en kvinne for vold hvis han er smart, selvsikker og trygg på seg selv. Ingen mann vil bruke hånda istedenfor hodet med mindre han sanser seg selv som uverdig.

Jeg og min organisasjon, NOK, hjelper kvinner ut av voldelige forhold, og det er ikke for å ødelegge et ekteskap som er blomstrende og vakkert, men fordi kvinner fortjener å leve. Er du den voldelige mannen, eksisterer kanskje kvinnen du deler livet med, men hun lever ikke. 

En gang var det meg
Jeg var selv en av disse kvinnene en gang. Jeg forble i et uverdig ekteskap fordi jeg tenkte at ting ville endre seg med tiden. At det var min skyld at forholdet var slik det var. At barn fortjener å vokse opp med begge foreldrene sine i huset. Dette var de verste årene i mitt liv. 

Jeg så på min datter en dag hun lå og sov, og tenkte at et slikt forhold kunne jeg aldri tillatt henne å finne seg i, så hvorfor tillater jeg meg selv å være i det? Hun er verdt så mye mer, hun skal vokse opp til å bli sterk og selvstendig, og hvis jeg skal lære henne å være det, må jeg være forbildet. Det krevde mye mot å ta det første steget, men det var verdt det.

Start med mannen i speilet
Heldigvis bor vi i et land hvor feminister har sloss i mange år for å gi oss den friheten vi lever med i dag. Vi er fri til å velge å forlate menn som bruker vold, og heldigvis finnes det hjelp å få når vi har tatt det valget. Krisesentret er ikke det aller beste stedet og bo, men vet du hva? Det er et trygt sted langt unna din dominans. Det er et sted man kan bruke til å bygge seg opp igjen. Istedenfor å kritisere kvinner som bryter ut av voldelige ekteskap, og istedenfor å kritisere kvinner som hjelper kvinner til å ta det første steget, bør du bruke din energi til å bryte ut av egne destruktive handlinger. Jobb med å bli et bedre menneske og nå ut til andre menn som er i din situasjon så de også kan endre seg. Når en kvinne forlater deg, er det en konsekvens av din handling, så ikke legg skylden på henne.

Det er først når du innser dine feil og jobber for å bli en bedre person at vi kan skape et samfunn hvor ekteskap kan fungere fordi begge parter lever fullverdig og i trygghet.