Vi må aktivt oppsøke og delta i informasjonstilbudene fra skoler og kommuner, skriver Delir Karim.
Foto: City Dads Group
Foreldre må være bevisste på fordeler og ulemper med vår egen og barnas digitale hverdag – og delta når skoler informerer om denne, skriver Delir Karim i dette innlegget. 

Jeg deltok denne uken på en temakveld for foreldre ved Algarheim skole. Den handlet om foreldrerollen i 2023, og hvordan man kan skape et inkluderende fellesskap for alle. Det var mange forskjellige temaer på agendaen, inkludert den digitale utviklingen som vi alle opplever i dag, samt kriminalitet, statistikk, vold, og mye mer. Det ble gitt mange råd til foreldre om hvordan man kan håndtere alt dette og takle hverdagen som er full av farer og utrygghet for barna våre. 

Halvveis heldige – halvveis uheldige

Jeg hadde mye å si, og jeg håpet at den stødige rektoren ville åpne opp for kommentarer til slutt, eller spørsmål, men det skjedde ikke. FAU-lederen (Foreldrenes arbeidsutvalg) snakket først om den krevende digitale hverdagen for våre barn. Hun avsluttet med å si at vi voksne er heldige som ikke opplevde barndommen vår med den digitale forstyrrelsen. Jeg opplevde at flertallet var enige i det hun sa, men selv var jeg ikke helt enig. Det vil si, jeg vil mene at hun delvis hadde rett, men unnlot å nevne en del viktige nyanser.

For i alt dette er vi som voksne halvveis heldige og halvveis uheldige. Barna våre er også halvveis heldige og halvveis uheldige.

Vi må oppsøke tilbudene fra skoler og kommuner

Hvis jeg skal utdype dette, ville det være veldig lett for meg å argumentere, ikke minst med tallene og informasjonen som vi allerede hadde fått fra møtet. Det kan være riktig at vi i barndommen var heldige fordi vi ikke trengte å vokse opp med mobiltelefoner og annet digitalt utstyr. 

Vår oppgave som foreldre er å delta i gratistilbudene vi får fra skoler og kommuner.

Og som foreldre er vi nå også ganske så uheldige, fordi vi opplever mange krav og stort ansvar for å passe på barna våre slik at de ikke havner i situasjoner som ble illustrert via de korte filmene som vi så på møtet den kvelden. Jeg kan si at både barn og foreldre var heldige før den digitale utviklingen fant sted. Men nå lever vi også alle med mer forstyrrelser og stress på grunn av denne utviklingen.

Det positive er at vi er heldige som lever i Norge, der hele samfunnet jobber hardt for å skaffe det materialet som vi som foreldre trenger for å forebygge problemer. Vår oppgave som foreldre er å delta i gratistilbudene vi får fra skoler og kommuner.

Jeg vil avslutte med et kurdisk ordtak som sier: «Hvis vi sparer på skjegget, må vi bære en kam hele tiden.» På samme måte må vi lære oss å håndtere den digitale utviklingen så lenge vi vil fortsette å gi næring til den.

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.