– Løpingen har ikke bare endret mitt syn på idretten, men den har skapt sterke bånd, skriver artikkelforfatteren.
Foto: Sportograf
Flerkulturelle kvinners deltakelse på Oslo Maraton ble et løft for arbeidet med inkludering, skriver Annam Chaudhry i dette innlegget.
Annam Chaudhry

Den 16. september deltok jeg på Oslo Maraton. Når jeg nå ser i bakspeilet, begynner det å synke inn at denne dagen ble viktig på mer enn én måte.

Jeg løp for bærekraft

Personlig løp jeg Oslo Maraton for klima-og miljøsaken. Men i tillegg ble det et mangfoldig løp, noe som styrket verdien av denne dagen ytterligere.

Jeg er norsk-pakistansk miljøforkjemper og klimaaktivist, og jeg er med i klimautvalget til Naturvernforbundet. Og jeg deltok på maratonløpet for å øke bevisstheten rundt klima-og miljøsaken. Dette hadde jeg dog ikke greid uten den flerkulturelle gruppa ContendHer v/Jevi Majid som tok med seg flerkulturelle kvinner på løpebanen denne septemberdagen. 

Oslo Maraton ble en fargerik markering av min identitet og mine verdier – i samspill med andres identitet og verdier. Som den første norske-pakistaneren som har tatt avanserte arktiske studier, har jeg sett på nært hold hvordan klimaendringene rammer kloden. Vi vitner konsekvensene, så som ekstremvær. Jeg er overbevist om at vi må handle nå for å begrense klimaendringene, og jobbe mer for klimarettferdighet. Derfor håper jeg at min deltakelse i Oslo Maraton kan bidra til å skape oppmerksomhet rundt denne viktige saken.

Løp for å overkomme barrierer

Dette var første gangen jeg deltok på Oslo Maraton og jeg hadde ikke greid det uten min trener og de gode jentene i løpegruppa. Jeg ville bruke løpet som en mulighet til å øke bevisstheten om klimaendringer. Jeg tror idretten utgjør en sterk kraft for positiv endring, og jeg håper at min deltakelse inspirerte andre til å ta action for klimaet. 

Løpingen har ikke bare endret mitt syn på idretten, men den har skapt sterke bånd, og jeg ser løpingen som både brobygger og pådriver for flerkulturelle kvinner i idretten.

Jeg deltok i Oslo Maraton sammen med en gruppe flerkulturelle kvinner fra løpegruppen til Jevi Majid. De var alle motivert av ulike ting, men alle var enige om at flerkulturelle kvinner også hører hjemme på Oslo Maraton. Sammen ønsket vi å bidra til det norske fellesskapet. 

Flerkulturelle kvinner er akkurat som alle andre kvinner med ambisjoner og drømmer. Der jeg hadde hovedfokus på miljøspørsmål, var det for veldig mange av kvinnene fra gruppen viktig å overkomme nye barrierer. 

Styrker inkludering

Flerkulturelle kvinner bidro i kraft av sin egen tilstedeværelse til å skape et mer inkluderende og mangfoldig arrangement. De representerte mange ulike bakgrunner og perspektiver. Det ble tydelig at flerkulturelle kvinner ønsket å satse på helsa, idretten og begivenheter hvor de følte seg velkommen, uavhengig av hvilken opprinnelse de hadde. Deltakelsen gjorde det for mange mulig å tro på seg selv og sakene de brenner for.

For vi ville alle vise at vi var sterke og uavhengige kvinner, og at vi ikke var redde for å kjempe for det vi trodde på – og at vi støttet hverandre. Jevi Majid hadde gjennom løpegruppa brukt store krefter på å motivere kvinner til å tro på seg selv og til å nå nye høyder. Og flerkulturelle kvinners tilstedeværelse styrker også inkluderingen! 

Flerkulturelle kvinner i viktige roller

Jeg ønsket å bruke min plattform for å inspirere flere – og jeg tror mange ulike initiativer sammen kan bidra til å gjøre en stor forskjell. Når jeg løp for et styrket miljøvern, var det fordi jeg tenker at vi uten en planet heller ikke har noe annet.  

Flerkulturelle kvinner når nye høyder sammen og det er flott at rollemodeller, grupper og initiativ som dette bidrar i det norske fellesskapet. Sammen kan flerkulturelle kvinner komme til å spille viktige roller, både i klimakampen og i kampen for et samfunn der alle er inkludert. 

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.