Det er ikke noe «vi». Altfor mange av oss ser det nå, skriver artikkelforfatteren.
Foto: Eyad Zaro
Statsministeren vår regner ikke brune nordmenn som «vanlige folk», skriver Anna Aronsen Oftedal i dette innlegget.
Anna Oftedal
Latest posts by Anna Oftedal (see all)

– Ingen har gjort mer enn Norge og Arbeiderpartiet for å kunne anerkjenne Palestina som en stat, sa utenriksminister Espen Barth Eide da han og Arbeiderpartiet stemte nei til å anerkjenne Palestina som en stat.

Samtidig er Oljefondet Europas største investor i selskaper som er involvert i israelske bosetninger i Palestina. Og norske våpen dreper palestinere i Gaza.

«Det er ikke noe vi. Jeg ser det nå.» Dette skrev Magdi Omar, den ene halvdelen av Karpe, i et Instagram-innlegg 28. oktober. Den folkekjære artisten er en av mange som ser dette nå. Denne uka fikk litt over 100 norske borgere tillatelse til å slippe ut av bomberegnet i Gaza. Rundt 100 må bli igjen.

«Vi blir neste offer.» Dette hører jeg venner av meg med minoritetsbakgrunn si. Noen av dem vurderer å rømme til foreldrenes hjemland. Vekk fra vesten. Vekk fra rasisme. Vekk fra muslimhat. Vekk fra dobbeltmoral. Vekk fra et samfunn som viser på altfor mange måter at deres liv ikke er verdt like mye som hvite liv.

Siden 7. oktober har de sett barn som ligner på deres egne nevøer bli drept på brutalt vis av israelske bombeangrep. I skrivende stund blir sykehus angrepet på nytt. Rundt 6000 palestinske barn er blitt drept av israelske angrep de siste ukene. Mange tusen flere er skadet. Og alle de over en million barna som fortsatt lever i Gaza, er traumatisert for livet. 

«Israel har rett til selvforsvar» gjentar statsministeren vår. At høyresiden forsvarer okkupasjonsmakten er vi ikke særlig overrasket over. Mange av oss hadde derimot mer tro på Arbeiderpartiet. «Er det selvforsvar å drepe barn?» Spør de mange tusen nordmennene som i likhet med Magdi, ikke føler seg som en del av et «vi». 

Er ikke menneskerettigheter for alle?

Vi har ropt utenfor Stortinget i flere uker nå. Kravene er enkle: La mennesker leve. Uten apartheid. Uten okkupasjon. Uten å se landet sitt bli frarøvet. Uten å se barna sine bli drept. 

Ropene blir møtt av stengte dører. Inne på Stortinget diskuteres det. For flertallet av norske stortingspolitikere er det ikke en selvfølge at palestinere skal få leve. De sier det ikke. Men de viser det. På torsdag stemte Stortinget over et representantforslag fra Rødt som krever at Norge:

  1. Anerkjenner Palestina, som en egen stat, slik 138 andre land gjør
  2. Blir med i FNs apartheidkonvensjon, og deltar i det internasjonale arbeidet mot apartheid. (FNs spesialrapportør, Amnesty International og Human Rights Watch har konkludert med at Israels diskriminering av palestinerne er apartheid.)
  3. Forbyr varer fra okkupert grunn, inkludert varer fra israelske bosetninger i Palestina, som ifølge FN strider mot folkeretten.

Forslaget tar tak i roten til det pågående folkemordet mot palestinere. Israel erobrer stadig mer palestinsk land. Vi kan ikke overse at okkupasjon og apartheid er grunnleggende årsaker til fremveksten av væpnede palestinske motstandsgrupper. Det er kun Rødt, SV og MDG som har vist støtte til alle punktene i forslaget. Punktet om å anerkjenne Palestina som en selvstendig stat fikk en stemme fra Venstre også.

En anerkjennelse av Palestina som stat, vil blant annet gi palestinere statsborgerskap, mulighet til å tilslutte seg internasjonale organer som FN, rett til å bestemme hvem som har adgang til staten, og rett til å forsvare eget territorium.

Det vil også gi klarere spilleregler for krigføring. De siste ukene har flere eksperter påpekt at Israel begår grove krigsforbrytelser mot sivile mennesker i Gaza. Men siden Israel fører krig mot en ikke-statlig organisasjon, har Netanyahu-regjeringen bedre muligheter for å ikke bli dømt for en rekke krigsforbrytelser i Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC).

Arbeiderpartiets løgn

Hva med Arbeiderpartiet? Skal ikke Arbeiderpartiet kreve rettferdighet og likhet for alle?

 – Ingen har jobbet mer for, ikke bare å kunne anerkjenne Palestina, men å sørge for at Palestina kan bli en ordentlig stat, enn Norge og Arbeiderpartiet, sa utenriksminister Espen Barth Eide via partiets SoMe-kanaler, da Arbeiderpartiet, Senterpartiet og størsteparten av høyresiden stemte nei til å anerkjenne Palestina som en stat.

Regjeringspartiene fremmet heller et kompromiss: Å anerkjenne Palestina som en egen stat «på et tidspunkt der en anerkjennelse kan ha positiv innvirkning på en fredsprosess og uten forbehold om en endelig fredsavtale.»

Blodet koker hos altfor mange nå. Hvilket tidspunkt? Hvert tiende minutt blir et barn i Gaza drept. Når er riktig tidspunkt til å anerkjenne palestinernes rett til frihet? Etter at Israel har drept enda flere tusen barn og fordrevet resten av Gazas befolkning til Egypt? Hvor skal Palestina være da?

Fra demonstrasjon i Oslo den 14. oktober 2023.
Foto : Ingivld Mjøen Sausjord, Palestinakomiteen

Norge har foreløpig ikke gitt et eneste tydelig signal som vil få den israelske regjeringen til å i det hele tatt vurdere å trappe ned massakreringen av Gazas sivilbefolkning.

Vi husker hvor raskt vi sanksjonerte Russland da de invaderte Ukraina. USA, som ropte høyest for å straffe Russland for invasjonen av Ukraina, sender nå tonnevis med våpen til Israel for å hjelpe til med invasjonen av Gaza. Til TV2 forklarer Barth Eide at vi ikke bør boikotte Israel fordi vi må ha med flere land for at sanksjoner skal ha en effekt. Spesielt USA.

Oljefondets investeringer bidrar til settlerkolonialisme

Har ikke Norge en betydelig økonomisk innflytelse? Oljefondet er Europas største investor i selskaper som bidrar til den folkerettsstridige okkupasjonen av Palestina.

Jeg var i okkupert Palestina, på Vestbredden, i september. Der møtte jeg palestinske familier som jevnlig blir utsatt for voldelige angrep av israelske bosettere. Både barn og bestemødre hadde blitt banket opp.

Bestemødrene, som nærmet seg nitti, var ute og plukket oliven fra oliventrærne som deres familier har dyrket og ivaretatt i generasjoner, da de ble fysisk angrepet av en gruppe israelske bosettere. Bosetterne har nå tatt over oliventrærne deres.

På Vestbredden så jeg de mange israelske bosetningene, som i strid med folkeretten er etablert på okkupert palestinsk jord. Der så jeg hvordan de israelske jordbrukene er større og grønnere enn de palestinske, fordi de tapper palestinernes vannkilder. Der så jeg at krigen ikke startet 7. oktober.

Er det en sammenheng mellom regjeringens frykt for å kritisere Israel, og Oljefondets investeringer i selskaper som er involvert i ulovlige israelske bosetninger på okkupert palestinsk jord?

Spørsmålet kom fra min kloke venninne Sophia Adampour, da Støre sa at okkupasjonsmakten Israel ikke hadde noe av skylden for Hamas sitt angrep den 7. oktober. Å trekke ut disse investeringene vil være en god start for å vise at Norge jobber for at Palestina skal bli en selvstendig stat. 

Det finnes et ord for å ta over andres landområder og bosette seg der. Ifølge juseksperter som Dr. Mazen Masri, førstelektor ved City University of London, utfører Israel et settlerkolonialistisk prosjekt i okkupert Palestina. Det er ikke uten grunn at amerikanske urfolk og sørafrikanere står stødig på side med palestinere. 

Nelson Mandela uttalte at palestinernes frihetskamp ligner frihetskampen til svarte sørafrikanere: Mot apartheid. Historiens grusomheter gjentar seg, men noe er likevel veldig annerledes. I dag ser vi etnisk rensing på livestream. I dag avsløres den ubalanserte nyhetsdekningen, som i altfor stor grad rettferdiggjør folkemord. I dag avsløres politikernes løgner og tomme lovnader.

Er ikke brune nordmenn «vanlige folk?»

«Nå er det vanlige folks tur» lover Arbeiderpartiet. Til hva da? Å bli bombet i hjel? Den norske staten eier 75 prosent av våpenprodusenten Nammo, som via sitt anlegg i USA, leverte 1800 rakettkastere, til Israel i oktober, ifølge den israelske avisa Haaretz.

Dette er de samme våpnene som har traumatisert nordmenn i Gaza. Er ikke nordmenn i Gaza «vanlige folk?». De har forstått det nå. Både nordmenn i Gaza og de mange tusen nordmenn i Norge som ligner på dem, som deler samme tro, og som kanskje delte samme håp frem til nå: Statsministeren vår regner ikke brune nordmenn som «vanlige folk». 

Det er ikke noe «vi». Altfor mange av oss ser det nå. Samtidig er det et «vi», men det er ikke «vi nordmenn». Det er «vi som står opp mot apartheid, okkupasjon og kolonialisme». Arbeiderpartiet viste på torsdag, at de ikke er en del av dette «vi»-et.

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.