– I en tid hvor nazismen, antisemittismen og fascismen vokser, gir nyutgivelsen av Adolf Hitlers bok Mein Kampf et farlig signal, skriver Knut Roger Andersen.
Foto: time.com
Uansett motivasjon, er det respektløst, overfor alle som ble og blir offer for nazismen, å utgi Mein Kampf. Spesielt akkurat nå.
Knut Roger Andersen, skribent
Latest posts by Knut Roger Andersen, skribent (see all)

Denne teksten ble første gang publisert på Knut Roger Andersens Facebook-sider den 15. april 2019

Jeg kan ikke skjønne hvorfor Arve Juritzen og hans forlag vil gi ut Adolf Hitlers Mein Kampf på norsk. Ja, forbudet mot boka er, juridisk sett, opphevet, snart 75 år etter annen verdenskrigs slutt. Allikevel er det etisk, moralsk og politisk forkastelig, spekulativt og stygt å utgi denne boka.

Signalet utgivelsen gir
Boka bygger på hat og antisemittisme som førte over 6 millioner jøder i gasskamrene, boka definerer en raseideologisk tankegang som førte millioner av «ikke-ariske» mennesker, mennesker med homofil, lesbisk og bifil legning og mennesker med funksjonsnedsettelser i den sanne død.

Hvilke signaler vil Juritzen og forlaget når de presenterer denne boka i gullbokstaver?

Literarum forlag, ledet av Arve Juritzen vil utgi denne boka uviss av hvilken grunn, men det må jo være for å tjene penger på en av verdenshistoriens dystre kapitler. Jeg regner også med at Juritzen og forlaget har tenkt på hva dette signaliserer, i en tid hvor igjen nazismen, antisemittismen og fascismen vokser i deler av verden.

Hvilke signaler vil Juritzen og forlaget gi når de presenterer denne boka i gullbokstaver-akkurat som man gjorde i nazitiden 1940 til 1945 her i Norge?

Ytringsfrihet gir ikke rett til respektløshet
Det må også finnes grenser i tale-, trykke-og pressefriheten. Det å utgi den boken som førte til verdenshistoriens største folkemord er en skam og strider med trykke-og pressefrihet.

Jeg vet ikke hvem som står på eiersiden i Literarum forlag, men eierne bør gripe inn i denne katastrofale hendelsen. Jeg vet ikke hva for eksempel Petter Stordalen, som var på eiersiden, vil mene om dette.

Uansett om det er sensasjonspreget spekulativt ønske om å tjene penger, eller uttrykk for andre holdninger, er det respektløst overfor alle de som ble og blir offer for nazismen – fra leirene under annen verdenskrig til Benjamin og hans pårørende på Holmlia.

Nazismen skal aldri publiseres i gullbokstaver.

Kommer denne boka ut på Arve Juritzen forlag Literarum, er det ingen mer bokinnkjøp fra det forlaget i dette hus.