Om vold i ekteskapet

Mannen min slår meg

Et stort flertall av overfallsvoldtektene i Oslo begås av arbeidsløse og traumatiserte krigsflyktninger, ifølge Oslo-politiets nyeste rapport.
Gunnvor (43) spør JURK: Mannen min slår meg når han blir sint. Han har aldri slått barna, men de har sett at han har slått meg. Jeg jobber bare en dag i uken, og han eier hele leiligheten. Jeg har ikke råd til å gå fra ham. Hvilke muligheter har jeg hvis jeg velger å skille meg?
0Shares
Latest posts by JURK (see all)

JURKs svar:

Hei Gunnvor!

Vold mot deg eller barna er forbudt i Norge. Det står i straffeloven paragaf 219. Har mannen din slått deg eller barna, kan du anmelde det til politiet. Du kan også kontakte familievernkontor eller krisesenter der hvor du bor. De kan hjelpe deg. Du må også tenke på at du er mor. Det betyr at du må beskytte barna fra fysisk og psykisk vold. Det står i loven.

Ikke lov: Det er forbudt å slå. Hvis mannen din slår deg, kan du anmelde ham til politiet.
Foto : Scanstockphoto

Hvis politiet mener at bevisene i saken viser at mannen din er skyldig, blir det rettssak. Da har du rett til å få hjelp fra advokat. Det er staten som betaler for advokaten. Det betyr ikke noe hvor mye du tjener. Du kan snakke med advokat før du anmelder mannen din. Du kan få gratis hjelp fra advokat i tre timer. Du kan ringe en advokat og avtale en time. Da kan dere snakke om saken. Oslo Krisesenter eller JURK kan hjelpe deg med å finne en advokat.

Hvis du velger å skille deg, kan du ha krav på gratis advokat. Da må du tjene mindre enn kr 246 000 i året. Du kan søke om fri rettshjelp ved å fylle ut søknaden du finner på www.fri-rettshjelp.no, og sende det til Fylkesmannen.

Din advokat skal hjelpe deg med å finne ut om mannen din må betale deg penger. Advokaten skal også hjelpe deg med å finne ut om du kan fortsette å bo huset eller leiligheten etter at dere har skilt dere. Foreldre som bor alene, kan få ekstra penger og hjelp fra staten. Du kan kontakte Nav for informasjon.

Håper dette var til hjelp for deg, Gunnvor. Ta gjerne kontakt med oss igjen hvis du har flere spørsmål.

Vennlig hilsen

JURK v/ Ida Thorsrud

Om JURK

Juridisk rådgivning for kvinner (JURK) hjelper kvinner med å forstå lovene
i Norge. Det er kvinnelige jusstudenter som driver JURK. Vi gir gratis hjelp til alle kvinner som bor i Norge. Vi gir generell informasjon om rettigheter. Vi gir også råd og veiledning i konkrete saker. JURK arbeider mot diskriminering og for å bedre kvinners rettsstilling.

Du kan kontakte JURK på telefon: 22 84 29 50