Min mann slår meg. Må jeg anmelde?

 
Foto: http://www.flickr.com/photos/mslivenletlive/1367007394/sizes/o/in/photostream/
Svetlana (43) fra Polen forteller JURK at mannen slår henne. Hva kan hun gjøre?
JURK ved Marte Johansen
Latest posts by JURK ved Marte Johansen (see all)

Jurk svarte slik:
Hvis noen slår deg eller gjør noe annet kriminelt, er det best å anmelde saken til politiet. Du kan også anmelde hvis du vet om andre som blir slått.

Det er ulovlig å bruke vold mot andre. Hvis noen gjør noe ulovlig, kan du melde dem til politiet. Vold kan være både fysisk vold og psykisk vold. Fysisk vold er å slå, sparke eller på annen måte skade noen. Psykisk vold kan være at noen truer deg med ord og handlinger. Du trenger ikke få synlige skader på kroppen av vold. Et eksempel på vold er hvis mannen din tvinger deg til å ha sex med ham.

Hva skjer når jeg anmelder?
For å anmelde går du til politikontoret der du bor. Du kan også ringe 112 for å få akutt hjelp i en farlig situasjon. Det kan være at noen har sperret deg inne i en leilighet, har truet deg eller at du ikke klarer å gå ut fordi du er skadet av volden.

Du bør anmelde vold så fort som mulig. Når du kommer til politistasjonen, tar du kontakt med vaktbetjent. En politibetjent snakker med deg alene og hjelper deg med å skrive en anmeldelse. Politiet forteller deg om andre som kan hjelpe deg, for eksempel krisesenter, og hvilke rettigheter du har. Politiet vil prøve å finne alle bevis.

Etter dette vil politiet begynne å etterforske saken din. Det er viktig å vite at politiet kan henlegge saken din. Dette betyr ikke at politiet ikke tror på deg, det betyr bare at de ikke har nok bevis og informasjon til å fortsette saken. Loven sier at vi må ha veldig gode bevis for å kunne si at en person er skyldig og dømme denne personen. Gode bevis i din sak kan for eksempel være bilder av skader, trusselbrev eller truende sms-meldinger fra den du anmelder.
 
Hvorfor må jeg anmelde?
Å anmelde er viktig. Du vil få mye hjelp hvis du anmelder. Personen du anmelder, kan få straff. Du får den informasjon du trenger, og du får hjelp slik at du kan føle deg tryggere. Hvis du skal søke om erstatning for skader etter vold, må du anmelde først. Når du anmelder, kan det gjøre lettere for politiet å ta de kriminelle. Da kan politiet hjelpe både deg og andre. Den personen som er voldelig mot deg, kan også skade andre. Dette kan politiet jobbe for å stoppe hvis du sier fra.

Hva hvis jeg ikke vil anmelde?

Du kan få hjelp av blant annet legen din eller helsesøster. Disse kan henvise deg til krisesenter. Du kan også selv gå eller ringe til krisesenteret der du bor.

Spørsmål til artikkelen:

1. Hvorfor har Svetlana skrevet til JURK?
2. Hvilket nummer kan du ringe hvis du trenger hjelp med en gang?
3. Hvem kan hjelpe deg hvis du ikke vil anmelde en sak til politiet?