– Innvandrere sliter med å bli akseptert

– Nordmenn frykter forskjeller

Komiker Daniel-Ryan Spaulding elsker Norge, men synes nordmenn kunne vært flinkere til å godta forskjeller
Foto: Pressebilder
– Jeg tror det er en underliggende frykt for kulturelle ulikheter i Norge, sier den kanadiske komikeren Daniel-Ryan Spaulding, som selv har turnert mye her i landet. 

Daniel-Ryan Spaulding fra Canada har opptrådt i hele tjueni land. Han turnerer årlig med komedieshow i Norge, og er i ferd med å bli en ekte norgesvenn.

Men selv om han liker Norge godt, er han overrasket over hvor tradisjonelle nordmenn er i mange sammenhenger. Spaulding kan fortelle at han ofte møter heterofile komikere og publikummere som mener at han ikke skal gjøre et poeng av legningen sin.

Toner ned homofili
– Det virker som at homofile blir akseptert her så lenge de ikke lever ut eller snakker om seksualiteten sin. På scenen snakker jeg om det som skjer i hverdagen min. Livet, sex, forhold. Det er aldri noen som sier til de heterofile komikerne at de ikke skal snakke om at de er hetero.

Nordmenn ønsker å framstå som progressive, men er på noen områder veldig konservative.

Spaulding mener dette skyldes den samme konservative holdningen han opplever at nordmenn har overfor innvandrere.

– Jeg tror det er en underliggende frykt for å akseptere kulturelle ulikheter i Norge.

Mer åpne i Canada
Spaulding ser en rekke likhetstrekk mellom Norge og Canada, men mener at hjemlandet er et langt mer åpent land enn Norge.

Han beskriver Canada som et av de beste landene i verden når det gjelder integrering. Nasjonen ble skapt av immigranter, og har en lang historie med politiske kompromisser mellom folkegrupper.

– Nordmenn ønsker å framstå som sosialt progressive, men er på noen områder veldig konservative, forteller han.

Godt mottatt i Serbia
Det er ikke bare som turnerende utlending Spaulding møter utfordringer. Nylig var han den første åpent homofile komikeren som opptrådte i Serbia, et land preget av aggressive demonstrasjoner og grov vold mot homofile. Likevel ble hans åpenhet meget positivt mottatt.

Det norske homsemiljøet har alltid vært støttende til Spaulding og humoren hans. 13. april sto han på scenen under programslippet for Regnbuedagene, Bergen Pride 2013.

– Jeg elsker Norge og tror disse holdningene er noe som vil gå over med tiden.