Hvorfor har svarte kvinner hvite kvinners glatte hår som ideal?

Hårdokumentar som mangler lut

Hårretting foregår langt ned i årsklassene
Foto: Pressebilder
Afroamerikanere utgjør 12 prosent av USAs befolkning, men står for 80 prosent av landets forbruk av hårprodukter. Dokumentaren Good Hair utforsker fenomenet.

Håret er en av de viktigste identitetsmarkørene vi har. Det viser hvem vi er, eller hvem vi ønsker å være. Få steder er hår så viktig som blant afroamerikanere. Gruppa står for hele 80 prosent av landets forbruk av hårpleie og hårprodukter.

1960-tallet er for lengst historie. På den tiden ble afrofrisyren brukt som et politisk symbol i rettighetskampen til de svarte i USA. Kruset hår var vakkert, et bilde på egenart og styrke.

Hard lut
Spol frem til i dag. Nå skal ikke lenger den svarte kvinnen 

Relaxer er så helsefarlig at gassene kan skade lungene og gi huden etseskader.

 
Foto : Pressebilder
ha naturlig, kruset hår. Glatt hår er idealet. Men hvordan får man kruset hår til å bli glatt? Med natriumhydroksid, eller som vi kaller det i dagligtalen: lut!

Med dokumentaren Good Hair (2009) byr komiker Chris Rock på et fascinerende innblikk i det afroamerikanske samfunnets nærmest fanatiske forhold til håret sitt. Her hører vi om barn helt ned i treårsalderen som går til frisøren for å få natriumhydroksid smurt inn i håret, i form av hårproduktet Relaxer. Produktet skreller av det øverste hårlaget og gjør håret enklere å behandle, men er også så helsefarlig at gassene kan skade lungene permanent og gi huden etseskader dersom det ligger på for lenge.

Hår er status
Hår er big business. Av millionene som den afroamerikanske befolkningen årlig bruker på hår, kommer nærmere 70 prosent fra salg av extensions. Løshåret koster fra 1000 dollar. I tillegg kommer behandlingen. For noen er tykt, vakkert hår viktigere enn huslån og mat på bordet. Hår er status.

Rock tar oss med til India. Det mest ettertraktede løshåret kommer derfra, oftest fra hinduistiske tonsurseremonier (tonsur: religiøs barbering/klipp av hodehår, red. anm.) utført ved Tirumala Venkateswarara-templet. Årlig ofrer 10 millioner hinduer håret sitt til gudene. Håret selges til hårgrossister som tjener gode penger på å selge håret videre til Vesten.

Ikke alt gis frivillig. Kvinner opplever å bli klippet når de sover, eller når de ser en spennende film på kino. Hår behandles som gull, bare at det er sjeldnere og mer verdifullt.

Mangler kritisk vinkel

 
Foto : Pressebilder

Good Hair er en ganske så underholdende dokumentar. Tempo er høyt, intervjuobjektene er frittalende og engasjerte, Rock er nysgjerrig og dyktig på å lirke de gode sitatene ut av dem han møter. Men filmen mangler de kritiske spørsmålene. Hvorfor har svarte kvinner hvite kvinners glatte hår som ideal? Hvorfor blir kruset hår, fortidens symbol på frigjøring og selvstendighet, sett ned på? Er det riktig å dyrke egen forfengelighet med fattige menneskers offergaver?

Good Hair er, som omslaget sier, frisk, morsom og fascinerende, men den savner en mer kritisk stemme enn Chris Rock.

Fra dokumentaren om Relaxer
Fra dokumentaren om extensions
Chris Rock forsøker å selge svart hår

Film:
Good Hair (2009)
Regissør: Jeff Stilson
Med: Chris Rock