Forslag om omskjæring splitter

- Jeg føler meg trygg på at spesialisthelsetjenesten kan finne fram til gode praktiske løsninger slik at inngrepet tilbys, samtidig som det tas hensyn til helsepersonell som av samvittighetsgrunner finner det vanskelig å utføre inngrepet, sier Bent Høie ifølge en pressemelding fra regjeringen.
Foto: Helsedirektoratet
Regjeringen foreslo fredag å at det legges til rette for omskjæring i spesialisthelsetjenesten. Nå viser det seg at flere av partiene på Stortinget sliter med dyptgående intern uenighet om forslaget. 

Regjeringen meldte fredag forrige uke at den foreslår at det legges til rette for omskjæring i spesialisthelsetjenesten. Begrunnelsen er at man vil hindre “at gutter blir omskåret av ukyndige personer under helsefarlige forhold”.

Ifølge pressemeldingen regjeringen sendte ut, omskjæres årlig omkring 2000 norske guttebarn. Etter at sykehusene sluttet å tilby omskjæring, finnes det ingen oversikt over hvordan og hvor disse inngrepene blir gjort.

– For å hindre at norske guttebarn utsettes for helsefare er det nødvendig med en lovregulering på dette feltet. Nå sikrer vi at inngrepet blir utført på en forsvarlig måte av kompetent personell, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Uenighet i SV og Ap
Når forslaget nå kommer til Stortinget blir det uenighet i flere partier om hva de skal mene om saken. Flere ønsker forbud mot omskjæring av barn og vil ha en aldersgrense for inngrepet. Det skriver Dagbladet. 

– Det kommer til å bli en debatt i Arbeiderpartiet i denne saken. Jeg støtter Barneombudet og mener det bør være en aldersgrense, sier Freddy de Ruiter, medlem av helsekomiteen for Ap til Vårt Land.

– Kultur og religion kan aldri trumfe hensynet til barna. Da er vi på ville veier, sier han.

Også SV er delt i sitt syn på omskjæring, ifølge Dagbladet. Noen ønsker aldersgrense, andre ikke. I Senterpartiets stortingsgruppe tok de omskjæringsdiskusjonen i forrige periode. Da gikk gruppen inn for et forbud mot omskjæring av guttebarn.