Statsministeren i klemme

(Kommentar) Statsministeres eget parti kom til makten med støtte fra Verdesn Hindu Råd, (VHP). I 1992 revet VHP en moske fra 1600- tallet. De vil nå bygge tempel på ruinene. Rivaliserende religiøse grupper i kraftige opptøyer. Nå sitter statsministeren i klemme.
Nirthiga Vivekananthan
Latest posts by Nirthiga Vivekananthan (see all)

Den indiske hæren prøvede fredag å slå ned på de religiøse urolighetene i den vestlige delstaten Gujarat. Opptøyene har hittil kostet omkring 260 mennesker livet og er det verste i India på ti år.

De voldsomme religiøse sammenstøtene spredte seg samtidig til andre områder, og situasjonen skapte frykt for at de blodige kamper mellom hinduer og muslimer vil kunne utvikle seg til en landsdekkende konflikt.

Fundamentalistiske Verdens Hindu Råd (VHP) hadde oppfordret til landsdekkende protester mot muslimer og generalstreik, etter at 58 hinduer onsdag ble drept da et tog ved byen Godhra ble satt fyr på.

De fleste av de reisende på toget var hinduaktivister på vei hjem fra den nordindiske byen Ayodhya, der de hadde vært med på planleggingen av hindutempel på det stedet, hvor hinduer i 1992 rev ned en moské.Moskéen ble reist i 1528, på et sted som av enkelte hinduer regnes som fødestedet til Guden Rama, inkarnasjonen av Vishnu, en av de tre viktige gudeskikkelsene i hinduismen.

De militante hinduene i VHP har stor makt inn i nåværende Vajpayees parti BJP. Det er blant annet med VHPs støtte i delstatsvalg i staten Uttar Pradesh, Indias folkerikeste delstat statsministerens parti kom til makten. Det spørs derfor om statsminister Vajpayee tør stanse de hinduistiske aktivistene.

“Regjeringen bør vite at vi har flertallet av hindusamfunnet bak oss. Jo mer regjeringen vil motsette oss, desto mer støtte vil vi få,” sier VHP-lederen Vishnu Hari Dalmiya til nyhetsbyrået IANS

Så langt har han i alle fall ikke lyttet til den politiske opposisjonen som har krevd at han må fjerne de mest militante hinduene i regjeringen.

(Kilde: CNN, BBC)