Ansikt med glede og et glimt i øye

0Shares
Latest posts by Nirthiga Vivekananthan (see all)

Birunthavana Saranga heter danse- og musikkskolen som ble startet i 1991. På skolen finner en både tamilske og indiske elever. På lørdag feiret Birunthavana Saranga sitt 10 års jubileum på Grieghallen i Bergen.

Med et ansikt fullt av glede og et glimt i øye var Rebekka en av de beste dansere under hele forestillingen. Etter forestillingen snakket utrop med Rebekka Chandrabose. Dansingen var ikke det eneste hun kunne, hun sang og spilte veena i tillegg. Rebekka er 17 år og går siste år på gymnaset. Hun er som fleste andre elever ved danse- og musikk skolen født og oppvokst i Norge og har tamilsk bakgrunn.

Hva er hemmeligheten bak den kjempe gode dansetalenten du har som vi så her i dag?

Det er ingen stor hemmelighet, alt er bare øving.

Når begynte du på denne skolen?

– Jeg begynte når selve skolen ble grunnlagt i 1991. Jeg var da 7 år gammel, og begynte først med danse- og synge timer.

Hva var grunnen til at du ville begynne å danse?

– Jeg likte å se på indisk klassisk dans og syntes at det var helt utrolig at det gikk an å danse slik. Som liten hadde jeg alltid lyst til å danse og når skolen startet var det bare en perfekt anledning for meg å begynne der.

Når begynte du å lære å spille veena?

– Vi hadde en slik forestilling i 1993 og der fikk jeg se andre spille veena og det var det som inspirerte meg til å begynne.

Hvorfor syns du det er viktig med slik skole i Norge?

– Dans og musikk er en del av den tamilske kulturen og som en jente med utenlandsk bakgrunn syntes jeg at det er viktig for meg å lære og kjenne til noe om kulturen min. I teorien så lærer vi faktisk mye om kulturen og hinduismen som er religionen vår. Vi leser og hører læreren vår fortelle hvilken funksjon dans og musikk hadde i fortiden. Vi hører også om kulturelle og religiøs litteratur der dans og musikk har hatt stor betydning. Jeg syntes det er en fin måte å lære mer min egen kulturen på.

– I dansen lærer vi også hvordan vi skal holde kroppsformen ved like ved å gjøre kroppsøvelser. Dessuten lærer vi å samarbeide med andre. Det viktigste er at skolen skaper mulighet for å bli kjent med andre med tamilske ungdommer med samme bakgrunn.

Hva mener dine venner når du bruker mye av tiden din til dans og musikk?

– De syntes at det er veldig fint at jeg danser og lærer musikk. De oppfordrer meg til å forsette og fikk meg til å opptre på skolen en gang.

Hva ellers bruker du tiden til da?

– Jeg rapper og er med i gruppen Painless, som jeg selv har vært med å grunnlegge sammen med tre andre venninner. Dessuten liker jeg å danse hipp hopp og opptre på scener.