Varige bånd mellom Asmara og Bergen?

Fredskorpset har gitt midler til Norsk Folkehjelp for å sette opp et utvekslingsprogram mellom Bergen og Asmara i Eritrea. I midten av februar dro en fotballeder fra Bergen og en rådgiver fra Norsk Folkehjelp på besøk til Asmara. Det ble mye fotball, men også møter med folk og samfunn i ett av verdens aller fattigste land.
Trygve Augestad / Norsk Folkehjelp
Latest posts by Trygve Augestad / Norsk Folkehjelp (see all)

Terje Thodesen har bodd i Eritrea i over ti år og har hele tiden jobbet med bistandsfaglige spørsmål, utveksling og vennskap. I dag er han leder for VSO (Volunteer Service Overseas) i Eritrea som har over 50 frivillige lærere i sving over hele Eritrea. Terjes store lidenskap er imidlertid fotball og han er trener for førstedivisjonslaget Tesfa. Tesfa ble startet av Terje for ti år siden som et ungdomslag, men har i dag vokst både i alder og kvalitet og er blant Eritreas beste fotballag. Torgeir Johnsen er leder for Fotball Gutter i Åsane, som inkluderer over 50 lag i ulike aldre. Åsane har også et seniorlag som spilte i 1. divisjon i Norge i fjor og over 30 jentelag i alle aldre. Åsane er en av Norges største idrettsklubber og er kjent for et veldig godt barne- og ungdomsarbeid.

Tesfa og Åsane, Asmara og Bergen representerer to ulike virkeligheter i en komplisert og urettferdig verden. I Asmara kjemper folk for å få mat på bordet. I Bergen lurer folk på om det er en DVD-spiller eller digitalt kamera de trenger mest. Tesfa og Åsane snakker imidlertid samme språk. De spiller fotball.

Gjennom et utvekslingssamarbeid mellom Tesfa og Åsane håper Norsk Folkehjelp vi kan bygge varige bånd og vennskap mellom en klubb, et lokalsamfunn og mennesker i Bergen og Asmara. Tesfa har mye å lære av Åsane. De ønsker å gi et tilbud til barn og unge som ønsker å spille fotball og har mye å hente på treningsmetoder og taktikk. Det å være en del av en organisert klubb er mange barns første møte med ”organisasjonslivet” og demokratiske strukturer.

Å være med i en klubb gir mye mer enn bare muligheten til å spille fotball. Åsane har også mye å lære av Tesfa. Tesfa besitter tekniske ferdigheter som er fantastiske. Åsane ønsker også at barn, unge og voksne i Åsane skal få en innsikt i hvordan det er å bo, leve og drive idrett i ett av verdens fattigste land. I sammen med Norsk Folkehjelp skal et opplegg utvikles for skoler, medlemmer og andre om hvordan livet er i Eritrea og Asmara. Rasisme dreier seg om vårt bilde av annerledeshet eller vårt bilde av verden. Kunnskap om verdens land og folk er viktig. Det er viktig for å kunne sette seg inn i internasjonale temaer og politikk, for å bidra til å slå ned på uvitenhet og fordommer, men også for å forstå egen kultur og eget samfunn. Erfaringene med koblingen av holdningsarbeid mot HIV/AIDS med idrett er en annen dimensjon vi på sikt håper å bygge inn slik vår partner i Tanzania, EMIMA , har fått til.

På besøk i Asmara

Vi landet i Asmara natt til torsdag 13. februar. Vi ble kjørt gjennom folketomme gater i en by som rommer cirka 300 000 mennesker. Asmara er en vakker og godt organisert by som ligger på 2500 meter over havet. Byen som opprinnelig ble bygget av kolonimakten Italia på 1920-tallet, bærer preg av det og eldre mennesker snakker fremdeles italiensk. Nå etter midnatt er det kun politiet vi får øye på i Asmaras gater. Kriminalitet blir slått hardt ned på i Eritrea og det er i dag regnet som en av tryggeste steder man kan oppholde seg i. Imidlertid sender konflikten med Etiopia sprekker i denne idyllen, selv om det nå har vært fred i tre år og en fredsavtale er på plass. Eritreerne selv har god tro på fremtiden!

I løpet av hektisk uke i Asmara fikk vi oppleve Tesfa, spillerne og støtteapparatet på nært hold, samtidig som vi fikk oppleve hvordan vilkårene er for barne- og ungdomsidrett i Eritrea. Vi har tatt en titt på baneforholdene og vi hadde møter med landslagstreneren, presidenten for den olympiske komité og den norske ambassaden.

Vi fikk også oppleve det lille som foregår av barnefotball i Asmara. En av Tesfas aller største supportere, John, har laget seks lag som jevnlig møtes for å spille på en lokal og humpete bane som eies av den katolske kirken. Dette var utvilsomt et svært populært tiltak, men dessverre er tilbudet altfor lite til å dekke den enorme interessen blant Asmaras barn for et fritidstilbud. Dette er likevel noe som vi kan bygge videre på. Dette ga oss også et innblikk i hvilke rammebetingelser barneidrett har i forhold til utstyr. Man kan ikke prioritere sko når familien ikke har mat på bordet!

Kampen mellom Tesfa og Asmara Bierra, som også er navnet på det lokale ølet, kommer vi heller ikke til å glemme. Kampen var tett og spennende. Først går bryggeriet opp i ledelsen før Tesfa utligner ved vingen Abra-ali. Abra-ali mangler høyrehånda og er på banen mot alle odds. Det eritreiske fotballforbundet ønsket tidligere å forby ham på banen fordi de mente det var for stygt for publikum å se på. Trener Terje klaget den beslutningen inn for FIFA og vant frem. Abra-Ali markerer målet med å kysse håndleddet der det burde vært en hånd. Akkurat som når Raul på Real Madrid kysser ringen når han scorer. Dette er hans revansje. Tidlig i annen omgang scorer Abra-Ali igjen. Dette er hans match. Men bryggeriet kommer fryktelig tilbake og utligner. 2-2. På slutten slukner Tesfa totalt og de er heldige som får med seg uavgjort. Vi har tårer i øynene når vi gratulerer Abra-Ali med målene etter kampen og det samme har han. Abra-Ali vant, Tesfa spilte uavgjort.

I begynnelsen av mai vil Tesfa besøke Åsane i Bergen. Etter dette besøket håper vi å ha meislet ut et utvekslingsprogram som på sikt vil bygge varige bånd mellom Tesfa og Åsane og mellom Bergen og Asmara. Vi gleder oss til fortsettelsen.