Tøyen-beboere reagerer kraftig på at organisasjonen SIAN har fått lov til å holde stand i september. Bildet tatt på Tøyen torg i september 2018 under en markering mot rasisme.
Foto: Barbara Koprowska

Tøyen-folk raser mot SIANs tilstedeværelse

Organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) har søkt om og fått tillatelse til å holde stand på Tøyen i september. Det har gitt store protester.

Utrop nr. 24/2019 (27.06.2019)

Tillatelelsen har ført til sterke protester i en flerkulturell bydel som har erklært seg selv som antirasistisk.

– Hvis SIAN skal få stå på torget og spy ut hat og menneskefiendtlig retorikk, så er vi jo ikke en antirasistisk bydel, sier Ole Pedersen, lokalpatriot og Tøyenaktivist, til Dagsavisen.

Tillatelsen er gitt av bydel Gamle Oslo. Nå regner Pedersen med at politikerne i bydelsutvalget trekker tilbake tillatelsen.

En provokasjon

Tidligere i vår ble SIAN nektet stand på Arendalsuka, begrunnet med at de «sprer hatefulle ytringer og har en aggressiv oppførsel kan ha en ekskluderende og lammende effekt på andres deltakelse og engasjement.» 

Agnes Viljugrein (Ap) fra bydelsutvalget i Gamle Oslo reagerer kraftig på at SIAN vil avholde stand på Tøyen.  – Det er en ren provokasjon. SIAN er en rasistisk og skikkelig hatefull organisasjon, sier hun til Dagsavisen. 

Bydelsdirektør Tore Olsen Pran mener på sin side at bydelen ikke kan drive sensur.

– Spørsmålet er om de går over grensen. Bydelsforvaltningen avgjør ikke grensene for ytringsfriheten, det er rettsstaten som må vurdere om det er ulovlig, sier Olsen Pran til Dagavisen.