Aviser fikk pris for artikler om Snowden-avsløringer

 
Foto : Skjermdump/YouTube
The Washington Post og The Guardian USA er tildelt den svært prestisjetunge Pulitzerprisen for avsløringene om hemmelige amerikanske overvåkingsprogrammer.

– De to avisene deler den prestisjetunge amerikanske prisen for rapportering basert på dokumenter lekket av tidligere National Security Agency-varsler Edward Snowden, sa Pulitzer-komiteen ved Columbia University, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Den amerikanske varsleren Edward Snowden har fått midlertidig opphold i Russland, men er siktet for spionasje i USA. Amerikanske myndigheter ønsker ham utlevert og stilt for retten.

Det var derfor ifølge NRK langt fra sikkert om amerikanerne ville gi sin aller gjeveste journalistpris til journalistikk basert på Snowden-lekkasjene.

Britiske The Guardian er flere ganger beskyldt for å skade rikets sikkerhet ved sine avsløringer om hva etterretningstjenestene holder på med.

Redaktør Alan Rusbridger måtte stille i det britiske underhuset for å svare på spørsmål om publiseringen av de hemmeligstemplede dokumentene avisen har fått av Edward Snowden, skriver NRK på sine hjemmesider.

Startet debatt
I begrunnelsen skriver Pulitzer-styret at avisen Guardians artikler hjalp til med å sparke i gang debatten om USAs myndighet og offentligheten og temaer som sikkerhet og privatsfæren. Samtidig som The Washington Posts reportasje forklarte hvordan avsløringen passer inn i det større bildet om nasjonal sikkerhet. Det skriver VG. 

Artiklene om lekkasjen, som ble publisert fra juni, startet en offentlig debatt om grensene for myndighetenes overvåking og førte til at USAs president Barack Obama tidligere i år innførte restriksjoner for overvåking, opplyser avisen. 

Mannen bak lekkasjene som førte til avsløringene, Edward Snowden kom med en offisiell uttalelse, gjengitt i The Guardian, etter at vinnerne ble offentliggjort.

– Dagens kåring er en oppreisning for alle som mener at allmennheten har en rolle å spille i styringen av landet. Vi kan takke de modige journalistene som fortsatte in innsats på tross av usedvanlige skremsler, som innbefattet tvangsødeleggelse av journalistisk materiale, upassende anvendelse av terrorlovgivningen og mange andre former for press for å få dem til å holde tilbake det verden i dag anerkjenner som arbeid med livsviktig betydning for offentligheten. 

14 priser
Pulitzer delte til sammen ut 14 priser i ulike kategorier i New York i går (mandag). Blant vinnerne var også Jason Szep og Andrew R. C. Marshall fra Reuters vant prisen for internasjonale reportasjer for sin dekning av Rohingya, en forfulgt muslimsk minoritet i Myanmar.