Foto: Wikimedia Commons

Hiroshima mintes atom-ofre

Titusener av mennesker i Hiroshima deltok i markeringen av at det er gått 70 år siden USA slapp en atombombe over den japanske byen.

 
 
Utrop nr. 29/2015 (06.08.2015)

Statsminister Shinzo Abe, overlevende etter angrepet og en lang rekke utenlandske gjester var blant deltakerne under seremonien i byens fredspark torsdag.

Mange bøyde hodene i stille bønn klokken 8.15 – tidspunktet da atombomben eksploderte i 1945. Det ble ringt med klokker, og blomster ble plassert foran et minnesmerke i parken.

– I kraft av å være det eneste landet som er blitt angrepet med atomvåpen, har vi fått i oppdrag å forsøke å skape en verden uten atomvåpen, sa Abe i sin tale under seremonien.

Slik så Hiroshima ut etter atomangrepet i august 1945.
Foto: U.S. Navy Public Affairs Resources Website

Ordfører talte for atomvåpen-forbud
Statsministeren kalte atomvåpen umenneskelige, og Hiroshimas ordfører Kazumi Matsui beskrev dem som «ren ondskap». Også han tok til orde for fjerning av alle verdens kjernevåpen.

– Nå er tiden inne for å handle, sa Matsui.

At det er gått 70 år siden verdens første atomangrep, blir markert også mange andre steder i verden torsdag. På Youngstorget i Oslo blir det konserter og appell fra en av de overlevende etter Hiroshima-angrepet.