Hiroshima mintes atom-ofre

 
Foto: Wikimedia Commons
Titusener av mennesker i Hiroshima deltok i markeringen av at det er gått 70 år siden USA slapp en atombombe over den japanske byen.  

Statsminister Shinzo Abe, overlevende etter angrepet og en lang rekke utenlandske gjester var blant deltakerne under seremonien i byens fredspark torsdag.

Mange bøyde hodene i stille bønn klokken 8.15 – tidspunktet da atombomben eksploderte i 1945. Det ble ringt med klokker, og blomster ble plassert foran et minnesmerke i parken.

– I kraft av å være det eneste landet som er blitt angrepet med atomvåpen, har vi fått i oppdrag å forsøke å skape en verden uten atomvåpen, sa Abe i sin tale under seremonien.

Slik så Hiroshima ut etter atomangrepet i august 1945.
Foto : U.S. Navy Public Affairs Resources Website

Ordfører talte for atomvåpen-forbud
Statsministeren kalte atomvåpen umenneskelige, og Hiroshimas ordfører Kazumi Matsui beskrev dem som «ren ondskap». Også han tok til orde for fjerning av alle verdens kjernevåpen.

– Nå er tiden inne for å handle, sa Matsui.

At det er gått 70 år siden verdens første atomangrep, blir markert også mange andre steder i verden torsdag. På Youngstorget i Oslo blir det konserter og appell fra en av de overlevende etter Hiroshima-angrepet.