Norsk-marokkaner vil ta vare på jødenes historie

  Vi må jobbe for å være mer inkluderende overfor minoriteter, og jobbe for å vinne deres stemmer, sier Høyre-politikeren Yassine Arakia. Han ser for seg at partiet skal fortsette å jobbe med å være raust og inkluderende.
  Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen
  Høyres bystyremedlem Yassine Arakia vil at kommunen skal lage en app som viser hvor Oslos snublesteiner ligger, slik at jødiske minnesteiner ikke forsvinner.

  Tidligere i sommer kom nyheten om at åtte jødiske snublesteiner var sporløst forsvunnet fra Oslos gater. Brosteinene med minneplaketter over jøder som ble deportert og drept i Holocaust er fjernet fra Sorgenfrigata på Majorstua og Markveien på Grünerløkka, skrev NRK Østlandssendingen.

  Lærer og bystyremedlem Yassine Arakia vil ha en endring på dette.

  – Dersom Oslo kommune lager en enkel app som markerer steinenes posisjon i et digitalt byplankart, så vil alle som graver opp fortau og gater kunne på forhånd se hvor steinene ligger. Dette er av stor betydning for etterkommerne av norske jøder, sier Arakia til vartoslo.no.

  Arakia, som selv er norsk-marokkaner og muslim, har ved flere anledninger de siste årene besøkt Jødisk museum i Oslo.

  Flere snublesteiner borte
  Arakia, som selv er norsk-marokkaner og muslim, har ved flere anledninger de siste årene besøkt Jødisk museum i Oslo.

  Samtidig vet ingen nøyaktig hvorfor steinene er borte. Trolig er de forsvunnet fordi de som har drevet gravearbeid ikke har vært klar over snublesteinene eksistens. Men det utelukkes heller ikke at dette har vært en bevisst handling.

  – Jeg vil ikke spekulere i hvorfor. Men jeg er opptatt av at dette ikke gjentar seg. Derfor må alle gode krefter jobbe for å sikre snublesteinene, sier han videre.

  Vokste opp med marokkanske jøder
  Når Vårt Oslo-journalisten spør hvorfor han som muslim er engasjert i jødenes historie, svarer Arakia:

  – Fordi jeg frykter at historien kan gjenta seg. Jødene var en minoritet i Norge og Europa under krigen, men dette kunne like gjerne rammet andre minoriteter som muslimer. Og min fars generasjon vokste opp sammen med jøder i Marokko. De var en integrert del av samfunnet i for eksempel min fødeby Casablanca. I barndommen lærte jeg om sameksistens mellom jøder og muslimer.