Flerkulturell bokmesse med kurdisk, baluchi og persisk

Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) Frivillige organisasjoner måtte håndtere krisekommunikasjon - 11.05.2024 Norsk-italienske Alessandra skal dele ut finalestemmene - 10.05.2024 Zeshan Shakar og Don Martin med ny bok om Oslo - 10.05.2024 Velkommen til tre dager med flerkulturell bokmesse og panelsamtaler på Deichman Grünerløkka! Iran har […]
Velkommen til tre dager med flerkulturell bokmesse og panelsamtaler på Deichman Grünerløkka!
Iran har gjennom lang tid vært kjent for sin rike variasjon i etnisitet, språk og kultur. I årtier har det offisielle språket i Iran vært farsi, og dette har begrenset mulighetene for andre språk som kurdisk, balochi, tyrkisk, gilaki, arabisk og lignende for å få tilstrekkelig offisiell anerkjennelse. I løpet av de siste hundre årene har sentralregjeringen i Iran diskriminert ikke-persiske folk, og denne systematiske diskrimineringen pågår fortsatt. Hvert år blir den iranske regjeringen anklaget for å bryte ikke-persiske etniske gruppers kulturelle og språklige rettigheter, noe som regnes som en krenkelse av menneskerettighetene.
Som en flerkulturell og flerspråklig institusjon er OWL Publications (Shokrian Forlag) engasjert i å arrangere en flerkulturell bokmesse. Målet er å invitere forlag, forfattere og litterære aktivister fra tre ulike etniske grupper: Persere, Kurdere og Baluchere. Målet er å gi likeverdig mulighet for solidaritet og økt kjennskap blant det iranske publikum, uavhengig av hvilket språk og kultur de identifiserer seg med.
Deltakere:
• Arzan Book Publications, en av de mest aktive utgiveren av kurdiske bøker i Europa, fra Sverige
• OWL Publications, fra Norge
• Iran Academia University Publications (det eneste universitetet og studie instituttet uten sensur utenfor Iran), fra Nederland
Panelsamtaler:
28. september kl. 19-21
Panelsamtale med Banafshe Ranji, forfatteren av Journalistic Practices in Restrictive Contexts – A Sociological Approach to the Case of Iran” (Rutledge, 2023). Ordstyrer er Emmanuel Shokrian. Språk: persisk

Banafsheh er postdoktor i sosiologi ved NTNU. Hun har i stor grad forsket på mediesosiologi og journalistikkens sosiologi, med spesielt fokus på politisk restriktive kontekster.

29. september kl. 19-21
Panelsamtale med Mohammad Rigi Derakhshan, forfatteren av Historien om Balochistan-folkets kamper i Iran (den første forskningsboka om historien til Balochistan-folkets kamper de siste femti årene i Iran). Ordstyrer er Emmanuel Shokrian.
Språk: persisk.

30. september kl. 19-21
Panelsamtale med Seher Aydar, Sairan Marofi og Zeenat Amiri Waaler. Ordstyrer er Benyamin Farnam.Seher Aydar er en norsk politiker av kurdisk avstamning. Hun er medlem av partiet Rødt og ble valgt inn på Stortinget ved Stortingsvalget i 2021. Sairan Marofi er kvinnerettighetsaktivist og masterstudent. Hun skriver artikler om den kurdiske kvinnekampen.

Zeenat Amiri Waaler er kunsthistoriker og kunstformidler ved MUNCH. Hun fokuserer på å ufarliggjøre kunsten og kunstrommet, samt å tilgjengeliggjøre kunsten gjennom et inkluderende språk.